Svenske lotterisælgere oplæres på din regning

18. dec 2011
Kan det blive mere grotesk? Unge svenskere oplært på AMUkurser for at arbejde i Barcelona.

“Du får en grundlig utbildning med intyg från det danska undervisningsministeriet.”

Sådan forsøger firmaet Winners World Wide på deres hjemmeside at lokke unge til blive lotterisælgere i Barcelona.

Den chance var der en større flok unge svenskere, der greb i foråret.

Proformaadresser

Ifølge Avisen.dk's oplysninger fik de proformaadresser i København, så de på papiret var berettiget til at deltage i AMU-kurser.

Efter oplæring i telefonsalg på de danske skatteyderes regning blev de fyret fra firmaets danske afdeling - og efterfølgende ansat i Barcelona-afdelingen for at sælge præmieobligationer i det spanske statslotteri.

På den måde kunne Winners World Wide indkassere løntabsgodtgørelse fra den danske stat, mens det danske kursusfirma APEX Partner scorede tilskud til undervisningsforløbet.

“Rent bluff”

Flere kilder, der tidligere har arbejdet for Winners World Wide, bekræfter forløbet over for Avisen.dk. En af dem er Astrit Shala, der mellem januar og juni i år var ansat som teamleder i firmaet.

“Det var rent bluff, at det på papiret skulle se ud som om, at de arbejdede og boede i Danmark. Det handlede kun om udnyttelse af det danske AMU-system,” fortæller han.

Det danske konsulentfirma ByVOGEL havde samarbejde med Winners World Wide indtil april måned.

“Ingen af de medarbejdere, der blev ansat og uddannet i København, kommer nogensinde til at tjene en eneste krone i Danmark,” konstaterer indehaver Mark Vogel.

Winners World Wide er et datterselskab af virksomheden First Prize A/S, der er registreret som et dansk selskab, men også råder over de de svensk registrerede datterselskaber First Prize AB og Premie Invest AB.

Ifølge Mark Vogel tjener den danske del af firmaet primært det formål at høste dansk AMU-tilskud og VEU-godtgørelse til oplæring af medarbejdere.

Ville ansætte 225 nye sælgere

Winners World Wide præsenterer på firmaets hjemmeside en målsætning om at ansætte 150 sælgere i Barcelona ved udgangen af 2011 - og yderligere 75 på hovedkontoret i Malmø.

Ifølge Erhvervsskolen Nordsjælland, som godkendte kursusforløbet, har 17 ansatte fra Winners World Wide deltaget på et fire ugers AMU-forløb i august måned.

Undervisningsministeriet oplyser, at Winners World Wide har modtaget 160.000 kroner i arbejdstabsgodtgørelse for forløbet. Kursusfirmaet APEX partner har angiveligt modtaget i omegnen af 80.000 kroner i offentligt tilskud.

På baggrund af Avisen.dk's henvendelse har Kvalitets-og Tilsynsstyrelsen valgt at undersøge sagen nærmere.

Sælger pyramidespil

Fælles for de dansk-svenske selskaber i First Prize-koncernen er, at de sælger præmieobligationer i det spanske og svenske statslotteri. En struktur, der ifølge flere kilder minder om pyramidespil, og er blevet efterforsket af det svenske finanstilsyn og skattemyndigheder.

Senest kom det frem på Svensk TV4, at Konsumentverket - den svenske pendent til Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen -  har modtaget over 100 anmeldelser fra privatpersoner, der føler sig snydt af aggressive telefonsælgere fra First Prize.

LINK Se indslaget her

Der ligger fortsat jobopslag for sælgerjobbet i Barcelona på både den svenske hjemmeside for Winners World Wide og First Prize.

LINK Se jobopslag fra First Prize her

LINK Se Winners World Wide’s egen beskrivelse af ‘uddannelsen’

Mark Vogel blev i første omgang tilbudt opgaven med at skrue uddannelsesforløbet sammen for de unge svenskere. Men han takkede nej, da han blev klar over, at det hele skulle finansieres over AMU-systemet.

“Det er jo rystende forkert. Selv om der i virkeligheden er tale om oplæring, blev kursusindholdet sminket, så det lever op til formålsbeskrivelsen for AMU-kurser,” forklarer han.

Opgaven gik i stedet til APEX Partner. Avisen.dk har siden i onsdags forgæves forsøgt at få en kommentar fra firmaet. Torsdag morgen blev firmaets hjemmeside lukket. Nu ligger der en besked om, at APEX Partner har lukket sine aktiviteter.

Direktører er gået i skjul

Erhvervsskolen Nordsjælland har nu indstillet al samarbejde med APEX Partner, som de betragter som en "useriøs samarbejdspartner".

Vicedirektør Tina Steinbrenner er "dybt rystet" over historien.

"Vi har ingen interesse overhovedet i at samarbejde med partnere, som har til hensigt at udnytte et unikt uddannelsessystem, der er til gavn for den enkelte borger," siger hun.

Avisen.dk har forsøgt at indhente en kommentar fra Winners World Wide og First Prize gennem flere dage.

Direktør Jimi Høgh Danielsen og økonomichef Thomas Leif Åberg har ikke reageret på Avisen.dk's gentagne henvendelser.

Operation X har bidraget med oplysninger til denne artikel. Oplysningerne er dobbelttjekket af Avisen.dk.

AMU-skandalen

AMU-kurser har til formål at opkvalificere kortuddannede og ufaglærte. Staten yder hvert år over to milliarder kroner i støtte til systemet.

Siden foråret har Avisen.dk og en række andre medier afsløret en stribe eksempler på groft svindel med AMU-tilskud og VEU-godtgørelser.

Som konsekvens har Børne- og Undervisningsministeriet gennemført en kulegravning af AMU-systemet.

35 tilsynssager er afsluttet i 2010 og 2011, der tilsammen udløser tilbagebetalingskrav på 39 mio. kr.

Mellem 40 og 50 sager efterforskes fortsat.