(Arkivfoto) Foto: Brendan Mcdermid/Reuters/Ritzau Scanpix

Svenske Amazon-arbejdere får overenskomst

2. okt 2020, 06:05
Det tyske firma Kuehne Nagel kommer til at stå for opstart og drift af det nye Amazon-varehus i Sverige.

Den amerikanske tech-gigant Amazon kommer ikke selv til at stå få driften af det nye 15.000 kvadratmeter store lager i den svenske by Eskilstuna, hvor varer købt på den kommende svenske Amazon-platform, Amazon.se, skal pakkes og sendes fra. 

Det bliver i stedet den tyskejede virksomhed Kuehne Nagel, der skal stå for driften af lageret. Det bekræfter Kuehne Nagel over for Fagbladet 3F.

Og som medlem af en arbejdsgiverorganisation er Kuehne Nagel i Sverige forpligtet til at indgå en overenskomst for de lagerarbejdere, der skal arbejde på det svenske Amazon-lager. 

- Som Amazons logistiske partner i Sverige passer vi den lokale drift. Dette gælder også forholdet mellem lokale interessenter som fagforeningerne. Kuehne Nagel Sverige har længerevarende overenskomster med de svenske fagforeninger Transportarbetareförbundet og Unionen. Og som medlem af arbejdsgiverorganisationen Biltrafikens Arbejdsgivareforbund har vi forpligtet os til at lave kollektive overenskomster med virksomhederne, siger Dominique Nadelhofer, global kommunikationschef i Kuehne Nagel. 

International chef i det svenske fagforbund Svenska Transportarbetareförbundet Peter Lövkvist forventer, at der i det nye Amazon-lagerhus vil være ansat mellem 250 og 350 lagerarbejdere, når varehuset er fuldt funktionelt. 

- Størstedelen vil være ansat af Kuehne Nagel, og nogle få tjenestemænd vil være ansat af Amazon. Det er vigtig for os, at lagerarbejderne bliver organiseret hos os, når vi skal forhandle lokal overenskomst med Kuehne Nagel, siger Peter Lövkvist. 

Den amerikanske tech-gigant Amazon meddelte den 4. august, at de arbejder på at lancere den svenske online-markedsplads, Amazon.se. 

Amazon er ikke kendt for at være positivt stemt over for hverken fagforeninger eller kollektive overenskomster. I starten af september kom det frem, at Amazon i Arizona i USA havde slået to stillinger op, hvor de ansatte blandt andet skulle undersøge “fagforenings-trusler” mod firmaet. 

Peter Lövkvist håber, at en succesfuld start for lagerhuset i Sverige kan inspirere Amazon, hvis de selv en dag beslutter sig for at overtage driften af det svenske lagerhus. 

- Hvis vi laver en lokal overenskomst med Kuehne Nagel, de ansatte er glade, og Amazon tjener penge, kan Amazon måske få øjnene op for, at det er vejen frem, når man er i Norden, siger han.  

Hvornår Amazon vælger at træde ind på det danske marked, vides endnu ikke.