Louis Nielsen på 34 år fik mandag lov til at beholde sit job, fordi Svend Jensen på 70 år tog en fyreseddel for ham Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix og privat

Mureren Svend tog fyreseddel for kollega: 'Det varmer'

17. jan, 07:20
I murerbranchen er det almindeligt, at man taler om, hvem der har lettest ved at undvære sit job. Mandag tog 70-årige Svend Jensen en fyreseddel for sin unge kollega Louis Jacobsen.

Ville du tage en fyreseddel fra en kollega, hvis du vidste, at han eller hun havde mere brug for jobbet end dig selv? Det ville mureren Svend Jensen.

I går sagde han 'nej tak' til at fortsætte med at arbejde på en byggeplads i Humlebæk, således at hans ynge kollega Louis Jacobsen kunne forsætte.

LÆS OGSÅ: Hundredvis af ansatte stikker af fra Arbejdstilsynet: 'Det skriger til himlen'

- Jeg er 70 år og har voksne børn på 43 og 45 år. Jeg har ikke brug for jobbet på samme måde, som de unge har, forklarer Svend Jensen til A4 Arbejdsliv.

Det er ikke første gang, at Svend Jensen, der har været uddannet murer i over 50 år, tager den beslutning.

Det varmer, når en kollega gør sådan noget. Og det får en til at tænke over, hvordan man behandler hinanden
Louis Jacobsen, murer

- Jeg kan få pension, og den kan jeg frasige mig og starte op igen et par gange. Nu skal jeg lige regne på, hvad der bedst kan svare sig for mig i fremtiden. Men jeg er heldig, jeg har ingen skavanker og prøver at holde mig fit for fight, og så jeg kan lide at gå på arbejde. Ellers ville jeg ikke blive ved. Sidste gang jeg tog en fyreseddel for en kollega, prøvede formanden at tale mig fra det, fortæller Svend Jensen.

Louis Jacobsen, der er 34 år og far til 2 små børn på 3 og 5 år, er ikke overraskende godt tilfreds med, at han fik lov til at beholde sit arbejde:

Det er almindelig praksis

- Svend sagde til mig: 'Du skal da have de timer. Det er bedre, at jeg går hjem og søger job'. Det varmer, når en kollega gør sådan noget. Og det får en til at tænke over, hvordan man behandler hinanden, siger han.

Ifølge Louis Jacobsen er det almindeligt, at man 'mander ned', som det hedder på murersprog, i slutningen af et byggeprojekt. I går mandag betød det, at der skulle fyres tre mand. På byggepladsen er der en særlig tavle, hvor man kan se, hvem der er blevet ansat på projektet og hvornår.

Jeg har selv, da jeg var ungkarl, taget en fyreseddel for en anden. Det er den slags solidaritet, der er i vores branche
Louis Jacobsen, murer

- Jeg kunne godt se, at jeg ville blive en af dem, der stod til at miste jobbet, fordi jeg var en af dem, der var blevet ansat sidst, siger Louis Jacobsen til A4 Arbejdsliv.

LÆS OGSÅ: Hundredvis af ansatte stikker af fra Arbejdstilsynet: 'Det skriger til himlen'

Begge forklarer, at det er almindelig praksis, at murere, der arbejder på akkord, bliver hyret og fyret med kort varsel. Det er også almindeligt, at man som kolleger taler indbyrdes om, hvem der bedst kan undvære sit arbejde.

- Jeg har selv, da jeg var ungkarl, taget en fyreseddel for en anden. Det er den slags solidaritet, der er i vores branche. Og jeg kunne sagtens finde på at gøre det igen, forklarer Louis Jakobsen.