67-årige Svend Erik Paulsen Dahl er ærgerlig over, at afskeden efter et langt liv på arbejdsmarkedet ikke blev som forventet. Foto: Privat

Svend Erik gik på pension under coronakrisen: 'Jeg mangler en ordentlig afslutning'

30. maj 2020, 11:17
Efter 50 år på arbejdsmarkedet er Svend Erik Paulsen Dahl nu pensionist. Den sidste arbejdsdag var nøje planlagt, men på grund af coronakrisen blev intet af det til noget.

Efter et langt liv på arbejdsmarkedet markerer de fleste det forestående otium med en reception for kolleger, samarbejdspartnere og familie og venner.

Men for de cirka 10.000 danskere, som interesseorganisationen Faglige Seniorer vurderer, har haft allersidste arbejdsdag under coronakrisen fordi, de enten er gået på folkepension eller efterløn, har afskeden været anderledes stille. Mange har måtte undvære kram og håndtryk fra kolleger, tale fra den nærmeste leder og en skål med dem, som de har tilbragt store dele af deres vågne timer sammen med.

LÆS OGSÅ: Coronakrisen ændrer den første tid på pension

En af dem er Svend Erik Paulsen Dahl fra Fløng, der havde sin allersidste arbejdsdag 1. april i år efter 50 år på arbejdsmarkedet.

Invitationerne til receptionen var ellers sendt afsted for længst, og mange havde allerede svaret, at de kom. Men fejringen måtte aflyses, da der på grund af risikoen for coronasmitte som bekendt kom alverdens retningslinjer, blandt andet at man ikke måtte samles mere end 10 mennesker.

Men det var ikke bare afskedsreceptionen, der blev aflyst. Den sidste arbejdsdag kom nemlig en smule tidligere end forventet, da Svend Erik Paulsen Dahl blev sendt hjem fra jobbet allerede i midten af marts i forbindelse med, at landet lukkede ned.

Det var ikke særligt sjovt, at jeg fik ikke lov til at tage afsked med mine kolleger. Det føler jeg, at jeg mangler
Svend Erik Paulsen Dahl, folkepensionist

Selvom den 67-årige tidligere driftsleder og seniorspecialist altså har haft sin sidste arbejdsdag hos Rambøll og nu nyder sit otium, så gør det alligevel lidt ondt, at afskeden ikke blev som forventet:

- Det var ikke særligt sjovt, at jeg fik ikke lov til at tage afsked med mine kolleger. Jeg havde skrevet ud til underleverandører og gamle kolleger om, at jeg ville holde fest og afskedsreception hos Rambøll. Det føler jeg, at jeg mangler. Jeg mangler en ordentlig afslutning. Det kan være, at vi holder noget i september, men det er alligevel ikke det samme. Hvis ikke Rambøll melder noget ud, så tror jeg, at jeg lader det gå i glemmebogen, siger Svend Erik Paulsen Dahl og tilføjer:

- Det er jo ikke sådan, at det ødelægger min hverdag, men det er sgu da ærgerligt.

På et tidspunkt, tænkte jeg, at 'hvis du skal have noget ud af din alderdom, så passer det nok udmærket med, at det skal være snart'
Svend Erik Paulsen Dahl, folkepensionist

Svend Erik Paulsen Dahl blev uddannet smed i 1975 og færdiggjorde som 39-årig uddannelsen som maskintekniker. Herefter startede han som maskintekniker hos Art Andersen, der specialiserede sig i design af afskærmnings- og facadeløsninger. Her var han i 23 år, indtil virksomheden for halvandet år siden blev opkøbt af ingeniørmastodonten Rambøll.

Dermed fik Svend Erik Paulsen Dahl både ny arbejdsplads, nye kolleger og nyt ansvarsområde. Det satte for alvor gang i overvejelserne om at gå på pension:

- Hos Art Andersen var jeg en del af ledelsen. Så blev vi overtaget af et stort firma, og så var jeg ikke længere med i beslutningerne på samme måde. De var utroligt søde, og det overraskede mig ikke, at det blev sådan. Men på et tidspunkt, tænkte jeg, at 'hvis du skal have noget ud af din alderdom, så passer det nok udmærket med, at det skal være snart'. Som mand har man jo ikke helt så længe tilbage, griner Svend-Erik Paulsen Dahl, der var gået ned i arbejdstid, inden han stoppede helt.

LÆS OGSÅ: Allan på 76 elsker jobbet som frisør: 'Du kan tro, at jeg har mange hemmeligheder'

På trods af at hans hustru stadig arbejder som sygeplejerske på en intensivafdeling, og at parrets to sønner, til Svend Eriks store ærgrelse, ikke har beriget dem med børnebørn endnu, så keder han sig ikke med sin nye pensionisttilværelse:

-  En del af mine tidligere underleverandører har sagt til mig, at jeg bare skal sige til, hvis jeg mangler lidt arbejde, og det troede jeg, inden jeg gik på pension, at jeg måske ville sige ja til. Men jeg er jo håndværkeruddannet, og vi har både hus og båd, så der er masser af små projekter at gå i gang med. Og så fisker jeg også. Det er jo lige før, jeg får stress, griner den 67-årige folkepensionist.