Sværest at få dagpenge i Danmark

8. jun 2010
Det er vildledning og manipulation, når regeringen udelader, at det er nemmere at optjene dagpenge i lande, hvor dagpengeperioden er to år eller kortere. Det mener akassernes brancheorganisation.

I Sverige kan man med 18,5 timers arbejde om ugen i et halvt år få ret til dagpenge. I Danmark skal du arbejde fuldtid sammenlagt et år inden for de seneste tre år.

Men den oplysning mangler, når partierne bag genopretningspakken gang på gang sammenligner længden af den danske dagpengeperiode med udlandet. Senest i en pressemeddelelse i går fra Beskæftigelsesministeriet.

Det gør direktøren for de danske A-kassers brancheorganisation vred.

"Det er manipulation og vildledning, at man undlader at oplyse om, hvor svært det er at få dagpenge her i landet. Med de nye regler kræver det for eksempel mere end fire gange så mange arbejdstimer at starte forfra i dagpengesystemet i Danmark end i Sverige," siger Verner Sand Kirk, direktør i Ak-Samvirke.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

18 timers arbejde om ugen

Skal du have ret til dagpenge i Danmark, skal du have været medlem af en a-kasse i et år og have arbejdet 52 uger på fuld tid i løbet af tre år.

I Finland kan man nøjes med at være medlem af en a-kasse i mindst 34 uger. Desuden skal kun have arbejdet 18 timer om ugen i mindst 34 uger - som desuden ikke behøver at være i træk - men kan strække sig over 28 måneder.

I Sverige kan man få et grundbeløb på et par hundrede kroner om dagen - helt uden at være medlem af en a-kasse, hvis bare man har arbejdet 18,5 timer om ugen i et halvt år. Det kræver dog 12 måneders medlemskab af en a-kasse at få ret til dagpenge, beregnet efter ens indkomst.

I Norge er dagpengene en del af det offentlige system og betales af arbejdsgiverne og en afgift, der trækkes fra ens løn. Man skal have tjent ca. 109.000 norske kroner året før eller mindst 218.000 i løbet af de sidste 3 kalenderår for at få ret til dagpenge.

Ulla Tørnæs: Det er ikke svært at få dagpenge

Arbejdsmarkedsordfører for Venstre, Ulla Tørnæs er uenig med AK-Samvirke.

”Jeg mener faktisk ikke, det er svært at optjene ret til at få dagpenge i Danmark. Og helt grundlæggende er dagpengesystemerne i de forskellige lande forskellige, at det giver ikke mening at sammenligne helt ned i detaljerne, ” siger Ulla Tørnæs.

Men der er vel to grundlæggende ting ved et a-kassesystem: Om man har ret til at få dagpenge, og hvor længe. Hvorfor kan man sammenligne det ene og ikke det andet?

”Som jeg siger, er systemerne tilpasset det enkelte land med forskellige traditioner og arbejdsmarkeder. Det danske dagpengesystem i sammenhæng med den aktive arbejdsmarkedspolitik, og det danske arbejdsmarked, mener jeg fortsat vil være et af de bedste i verden,” siger Ulla Tørnæs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sammenligningen

Det skriver Beskæftigelses-ministeriet i pressemeddelelsen "Mange lande har en dagpengeperiode på to år eller mindre".

"De lande, vi normalt sammenligner os med, har typisk en dagpengeperiode på to år eller mindre."

"Ved at forkorte dagpengeperioden fra fire til to år kommer den danske dagpengeperiode på niveau med længden af dagpengeperioden i nogle af de lande, vi typisk sammenligner os med som fx Norge og Finland."

Kilde: Beskæftigelsesministeriet, 07.06.2010