SUrytteri: Startede 40 forskellige studier

17. aug 2012
Der er helt frit lejde til at leve af SU uden at læse så længe man vil

De er begyndt på uddannelser op til 40 gange uden at gennemføre noget. Men hæver op til 68.000 kroner om året i SU. Så mange år de vil.

Erhvervsuddannelserne kæmper med elever, der enten snyder massivt eller har så store problemer, at de ikke kan gennemføre en uddannelse.

For SU-systemet er bygget sådan, at du kan få 5.662 kroner om måneden i årevis ved at skifte mellem ungdomsuddannelser - Det vil sige uddannelser som for eksempel tømrer, kok, tjener, sosu, frisør eller slagter.

Syv år om at tage et 20-ugers grundforløb

”Du kan melde dig ud og ind igen, så mange steder du vil, og så tit og længe du vil. Der er ingen stop nogen steder. SU-Rytteri er et kæmpeproblem,” siger Lene Maegaard Knudsen, studievejleder på Svendborg Erhvervsskole.

Studievejledere på erhvervsskoler fortæller om elever, der har været syv år om at tage en grunduddannelse, der burde vare 20-60 uger.

Andre er startet op til 40 gange på et studie og efter efterhånden blevet op i 20’erne og 30’erne uden at gennemføre noget. Samtidig har en el opbygget en studiegæld på mellem 100. – 250.000 kroner.

Sagen er, at på videregående uddannelser kan man få max 70 måneders SU. På ungdomsuddannelser er der derimod intet loft.

Brugt som SU-malkemaskine

På Hotel og Restaurantskolen i København er uddannelseschef Mei-Li Carstensen meget vred over, at skolen i så stort omfang blive brugt som en SU-malkemaskine. Skolen har decideret måtte lave ”afsløring af SU-Rytteri” til et fokusområde.

”Vi møder alt for mange, der kun er her for at få SU. Det er stærkt kritisabelt og stærkt amoralsk. De udnytter, at vi har verdens bedste uddannelsessystem, og et eminent SU system, hvor man kan få ret mange penge, så man kan koncentrere sig om sin uddannelse og arbejde mindre,” siger Mei-Li Carstensen, uddannelseschef på Hotel og Restaurantskolen.

Skolen har 5.000 elever indskrevet. På mandag begynder endnu et hold. Mei-Li Carstensen ved allerede, at nogle af dem ikke møder op.

Starter som kok, så tømrer ...

”Vi ser mange, der kun kommer for SU'en. Alle over 20 år, så de kan få udeboende SU. Jeg begynder at se et mønster i, at de shopper ungdomsuddannelser. De kan begynde hos os 1. august. Så stopper deres SU en måned senere, og de møder op hos deres sagsbehandler og siger, de er blevet meldt ud af skolen. Så får de kontanthjælp en måned og begynder som tømrer 1. oktober. Jeg kan sidde og følge dem i vores IT-system,” siger Mei-Li Carstensen. [pagebreak]

Hun er vred over, at ”det er legitimt og i orden at shoppe ungdomsuddannelser”.

108 erhvervsuddannelser at vælge imellem

”Der er 108 erhvervsuddannelser, så de kan jo blive ved. Jeg har set nogen, der var syv år om at tage et grundforløb, der normalt tager et halvt og max et helt år. Der er også ældre i 30’erne eller 40’erne, der har været i systemet i mange år.”

På Erhvervsskolen i Svendborg ser studievejleder Lene Maegaard Knudsen elever, der er nået op i 20’erne og 30’erne uden at gøre en ungdomsuddannelse færdig.

De går på et grundforløb, men gør det ikke færdigt, og begynder på et andet. Eller de gør det færdigt, og så skal de i skolepraktik. Men man kan ikke få SU-lån i praktiktiden og så får de 1.000 kroner mindre, end de plejer, falder fra og begynder på noget andet.

Hun har mødt elever på ungdomsuddannelserne, der har været tilmeldt både 20 og 40 uddannelsessteder.

"Det fortvivlende ved SU-systemet er, at det hæmmer modningen. Du har lov til ikke at tage en beslutning. Du kan vente til efter skiferien, efter foråret eller efter du har prøvet den næste uddannelse. Og så går årene,” siger  Lene Maegaard Knudsen

Amoralsk

 

”Vi møder alt for mange, der kun er her for at få SU. Det er stærkt kritisabelt og stærkt amoralsk. De udnytter, at vi har verdens bedste uddannelsessystem

 

Mei-Li Carstensen, uddannelseschef på Hotel og Restaurantskolen.