Tæt på verden: Sure kommunister straffer netakrobater hårdt

20. jun 2013
Vietnams premierminister er godt træt af kritik. Han fik en dårlig tillidsafstemning. Angriber derfor rekordmange bloggere.

I løbet af 2013 har Vietnam arresteret 46 bloggere og demokratiaktivister og anklaget dem for at udbrede “statsfjendtlig propaganda.” Global Voices Advocacy mener, at det skyldes politisk pres imod landets barske ledelse.

Det stramme styre i Vietnam følges af internationale menneskeretsorganisationer, der rapporterer, at i første halvår af året er der arresteret flere kritikere end hele sidste år.

Tidligere på måneden holdt parlamentet i Vietnam for første gang en tillids-afstemning rettet imod premierminister Nguyen Tan Dung. Han overlevede med bestemt ikke glorværdigt. Han havde en tredjedel af de deputerede imod sig.

Endnu værre er det gået for nationalbankens direktør, som hele 42 procent ikke har tillid til, skriver en blogger på Wall Street Journal. Utilfredsheden koncentrerer sig netop om landets økonomi, men også undervisningsministeren fik dårlige skudsmål, skriver Thanh Nien News.

Korruptionen i Vietnam og ineffektivitet i de magtfulde statslige selskaber er så udbredt, at Nguyen Tan Dung måtte undskylde overfor parlamentet og befolkningen. Den sande magt i landet ligger i kommunistpartiets 175 medlemmer store centralkomites politbureau.

Vietnam er ikke uvillig til at have debat og tillader en vis løssluppenhed via internet, men politisk aktivisme medfører repressalier. Lovgivningen forbyder anti-statslig propaganda, der defineres som “misbrug af demokratisk frihed ved at angribe statslige, individuelle og kollektive interesser.”

Flere af arrestationerne kommer netop efter de dårlige resultater ved tillids-afstemningen. Bloggerne har været gode til at afsløre korruptionsskandaler på højt plan i landet.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.