Sur smiley til chefers mange vennetjenester

10. mar 2013, 06:00
Personlige forbindelser må aldrig påvirke ansættelser, mener flest danskere. Målingen kommer efter analyse, som konkluderer, at personlige forbindelser i stigende grad overskygger kvalifikationer, når der hyres nye medarbejdere.

Nepotisme og kammerateri er ikke en fjern eksotisk uvane. Den findes også på det danske arbejdsmarked.

Næsten halvdelen af danskerne har oplevet, at en person har scoret et job på grund af personlige forbindelser, som vedkommende ikke var kvalificeret til.

Det er ikke i orden, hvis man spørger danskerne. Flest finder det uacceptabelt, at arbejdsgivere tager hensyn til venner, familie eller bekendte, når en ledig stilling skal besættes.

Det viser en ny meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har udført for Avisen.dk.

"Vi lever meget i netværk, og der er ingen tvivl om, at mange finder ansættelser, fordi nogen kender nogen. Men det støder vores nordeuropæiske velfærds- og forvaltningskultur, når vi oplever, at personer får job alene på grund af personlige forbindelser," lyder reaktionen fra Johannes Andersen, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

Hensyn til familie er en øm tå

En ny analyse foretaget af HK Kommunal blandt ansatte på jobcentre peger på, at personlig solidaritet på grund af krisen får større indflydelse på ansættelser - og i en del tilfælde overskygger kvalifikationer.

Ifølge meningsmålingen fra Wilke er det ikke en praksis, som falder i danskernes smag.

48 procent mener ikke, at arbejdsgivere bør tage hensyn til venner, familie eller bekendte, når der er ledige pladser i personalestuen.

"Det er nok især ordet familie, der rammer en øm tå hos mange danskere. Samme spørgsmål ville nok opnå en væsentlig højere accept i Italien eller andre lande, der har større tradition for nepotisme," siger Johannes Andersen.

40 procent af danskerne mener dog, at personlig solidaritet er okay, når chefer hyrer nyt mandskab.

Chefer frygter fremmede

Den stigende betydning af personligt netværk kan også hænge sammen med, at arbejdsgivere i krisetid ikke tør tage chancen med en 'fremmed', uanset at vedkommende har det perfekte CV, påpeger Johannes Andersen:

"At en mindre kvalificeret person har fået et job, er ikke altid ensbetydende med, at der er begået en uretfærdighed. På grund af krisen er flere arbejdsgivere sikkert tilbøjelige til at vælge en person fra netværket, fordi det skaber en tryghed for, at personen er til at stole på."

Her trækker vi grænsen

"Har du oplevet, at en stilling er blevet besat af en person, som ikke var kvalificeret, fordi personen havde personlige forbindelser til arbejdspladsen?"

 

  • Ja - 45 procent
  • Nej - 41 procent
  • Ved ikke - 14 procent

 

"Er det i orden, at arbejdsgivere tager hensyn til venner, familie eller bekendte, som er arbejdsløse, når ledige stillinger i en virksomhed skal besættes?"

 

  • Ja - 40 procent
  • Nej - 48 procent
  • Ved ikke - 12 procent

 

Kilde: Wilke for Avisen.dk. 501 personer adspurgt.