Supersygehuse kan redde praktikløse unge

18. sep 2011
Fire ud af fem regioner har forpligtet sig til at oprette flere praktikpladser. Med byggeprojekter for 41 milliarder de næste ti år er der lys forude for praktiksøgende unge.

De næsten 10.000 unge, der mangler en praktikplads, har fyldt meget i valgkampen. Nu er der godt nyt for de unge, der gerne vil i lære som håndværkere.

De danske regioner, der har ansvaret for landets sygehuse, har påtaget sig et ansvar for at oprette flere praktikpladser til de unge.

Fire ud af fem regioner har oprettet såkaldte sociale klausuler, der betyder, at de firmaer, der skal bygge de nye sygehuse, skal oprette praktikpladser. Ellers får firmaet ganske enkelt ikke ordren.

Regioner: Vi tager ansvar

”Vi tager et ansvar for at få oprettet flere praktikpladser til unge. Deres muligheder for praktikpladser er stadig ramt af finanskrisen, og det vil vi gerne afhjælpe,” siger næstformand for Danske Regioner, Carl Holst (V).

Regionerne skal indenfor de næste ti år renovere og bygge nye sygehuse for intet mindre end 41 milliarder kroner. Det drejer sig blandt andet om nye universitetshospitaler i Odense og Aalborg samt udbygninger i Aabenraa, Kolding og Skejby i Aarhus.

Det giver flere praktikpladser indenfor håndværksfagene, siger Carl Holst.

Vil sikre flere praktikpladser til unge

Den afgående regering ønskede at nedlægge regionerne, der med regeringsskiftet nu ser ud til at overleve.

Avisen.dk kunne sidste sommer fortælle, at to regioner – Syddanmark og Midtjylland – som de første havde vedtaget sociale klausuler.

Siden da er regionerne Nordjylland og Hovedstaden kommet med på bølgen. Nu mangler kun Region Sjælland, der pt. er i gang med at udarbejde en politik på området.[pagebreak]

Tvunget til at oprette praktikpladser


På trods af de store beløb, regionerne skal bygge hospitaler for, er det svært at få et tal for, hvor mange praktikpladser, de nye aftaler vil skabe.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet kommer de sociale klausuler til at få stor betydning.

Han forklarer, at det normalt er små og mellemstore virksomheder, der tager slæbet med at uddanne unge håndværkere, mens store byggeprojekter ofte svigter spirende elever.

De store virksomheder, der skal bygge nye hospitaler for regionerne, bliver nu tvunget til at oprette praktikpladser, påpeger Flemming Ibsen.

”Derfor er det et glimrende tiltag. Det er opløftende, at regionerne signalerer, at virksomhederne skal påtage sig et socialt ansvar, så de unge kan få en praktikplads,” siger han.

LO: Lige i øjet

Regionernes initiativ vækker også glæde hos fagforbundene.

”Regionerne skal have stor ros. Det er dejligt, at der er nogen, der tager problemet med manglende praktikpladser alvorligt,” siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

Han siger, at de sociale klausuler er ”lige i øjet”.

”Klausulerne sikrer, at der bliver oprettet praktikpladser på lige netop dem, der har allermest brug for det, for eksempel murere, elektrikere, smede og tømrere,” siger han.

Fakta:

- Region Syddanmark, Midtjylland, Nordjylland og Hovedstaden har alle indført sociale klausuler.
- Region Sjælland er ved at udarbejde en politik på området, og dermed er alle fem regioner på vej til at sikre flere praktikpladser.
- Regionerne skal i løbet af de næste ti år bruge 41 milliarder på at renovere og bygge nye sygehuse.