Tæt på verden: Superrig får magten i fattigt land

22. apr 2013, 11:54
Vælgerne i Paraguay har sat en af de rige ved roret i et land med ekstrem ulighed.

Paraguay vender tilbage til et konservativt styre efter søndagens præsidentvalg. Eksperimentet med at tage den politiske magt fra de altdonimerende jordejere er efter 5 år slået totalt fejl. Med solidt flertal har det lille sydamerikanske land givet posten til en rigmand ved navn Horacio Cartes.

Den nye præsident fik 46 procent af stemmerne, langt flere end den stærkeste modkandidat, der fik 37 procent. Begge har været anklaget for korruption under valgkampen.

Horacio Cartes skal sidde i fem år, og han lover at gøre noget for de fattige i landet. Han er medlem af en elite, der kontrollerer snart sagt alt. Selv anses han for en af landets allerrigeste. At blive valgt er nyt for præsidenten. Han har aldrig stemt ved et valg før.

Fattigt land

Landbrugsnationen Paraguay har udbredt fattigdom. FN siger, at halvdelen lever under fattigdomsgrænsen mens landet selv mener tallet er 39 procent. En lille gruppe meget rige kontrollerer 77 procent af den dyrkbare jord i nationen.

Det nu tidligere regeringsparti, De Radikalt Liberale, blev valgt i 2008 for at gennemføre en jordreform. Det lykkedes ikke og partiets leder blev smidt ud af parlamentet og erstattet af en statholder. Et antal nabolande lukkede deres ambassader i Paraguay i den anledning.

Horacio Cartes derimod er rig. Han kontrollerer godser, tobaksplantager, banker, investeringsselskaber, sodavandsfabrikker med mere. Han er også ejer af fodboldklubben Libertad, der vandt sidste års mesterskab.

Cartes har været fængslet for svindel (senere frifundet), skatteunddragelse og er blevet undersøgt for deltagelse i narkosmugling, skriver Guardian. I hvertfald fandt man en gang et fly med narko på hans ejendom i 200, skriver New York Times.

Politik

Igennem flere menneskealdre kontrollerede det berygtede Colorado-parti Paraguay gennem den notoriske diktator Alfredo Strössners 35 år lange brutale styre. Forsøget med at tage magten fra venstre side af den politiske farveskala slog fejl sidste år.

Dramaet var stort, idet den folkevalgte socialdemokratiske biskop Fernando Lugo blev smidt på porten for uduelighed efter en rigsretssag, som nabolandene fandt yderst mistænkelig og et frontalangreb på demokratiet. Landets nye præsident, Horacio Cartes har ikke før været udpeget til et offentligt hverv og har sådan set aldrig gidet stemme ved et valg.

Under alle omstændigheder blev Paraguay forstødt fra de gode selskab af nationer i det sydlige Latinamerika. Både organisationen UNASUR og Mercosur udelukkede landet. Nu åbnes døren måske igen.

Observatører udtaler i henhold til AP, at næsten alt er gået pænt for sig, bortset fra eksempler på køb af stemmer. Blot bor der millioner af stemmeberettigede borgere i lande som Spanien, USA og Argentina, men de fik ikke en reel mulighed for at stemme.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.