- Det er dem, der står forrest og bruger deres egen krop for at hjælpe andre mennesker. Det ville ærligt talt klæde regeringen at give fuld opbakning til dem, som er så uheldige at blive smittet på jobbet, siger DSR-formand Grete Christensen. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Coronasmitte: Sundhedsansatte kritiserer erstatningsregler

27. maj 2020, 06:45
Læger og sygeplejersker frygter juridisk tovtrækkeri om erstatning i arbejdsskader som følge af covid-19.

262 ansatte på sygehuse, plejehjem og ældreplejen har anmeldt arbejdsskadesager, som handler om covid-19, til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

LÆS OGSÅ: Minister om jobopslag - "En meget positiv indikation"

Det skriver Jyllands-Posten.

Men hos Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd frygter man, at de sundhedsansatte, som får skader eller ligefrem dør som følge af covid-19, ikke kan få deres sag anerkendt som en arbejdsskade og dermed eventuelt få erstatning. En ny vejledning fra Arbejdstilsynet åbnede for nylig op for arbejdsskadeerstatning for f.eks. varige lungeskader, organskader og dødsfald som følge af covid-19-smitte på arbejdet, men Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd kritiserer, at det i for høj grad er op til den skadede medarbejder at bevise, at smitten rent faktisk er sket på arbejdet.

- Det er svært, og vi ser en klar risiko for, at medarbejderne kommer ud i juridisk tovtrækkeri, hvis de bliver alvorligt skadede. Selv om man nu i vejledningen fastslår, at covid-19 kan anerkendes som en arbejdsskade – og særligt hos dem, som har direkte kontakt – er det i princippet stadig den ramte, der skal løfte bevisbyrden for, at smitten er foregået på arbejdet. Og det vil være sværere og sværere, jo mindre direkte kontakt man har med covid-19-patienter. Men vi ved jo, at smitterisikoen også er hos patienter, man har mere sporadisk kontakt med, siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, til Jyllands-Posten.

Også Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, er stærkt utilfreds med betingelserne for erstatning, og hun kalder det fuldstændig afgørende, at sygeplejerskerne landet over har den nødvendige tryghed for hjælp, hvis de pådrager sig en arbejdsskade i form af langtidsfølger af covid-19.

- Det er dem, der står forrest og bruger deres egen krop for at hjælpe andre mennesker. Det ville ærligt talt klæde regeringen at give fuld opbakning til dem, som er så uheldige at blive smittet på jobbet, siger hun til Jyllands-Posten.

Organisationerne har bedt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard om at ændre vejledningen eller lave en særlov på området, men det afviser ministeren med henvisning til, at han vil afvente de første arbejdsskadesager på området. Han peger på, at der ikke er krav om dokumentation for, at smitten er foregået på arbejdspladsen, men alene om en sandsynliggørelse.

LÆS OGSÅ: Fængselsbetjent tiltalt for at tage imod bestikkelse