Sukkersyg kunne først få morgeninsulin kl. 12

17. nov 2010
Nedskæringer presser hjemmeplejen, så det går ud over borgerne.

Sukkersyge kan være en livstruende sygdom, hvis ikke diabetikeren får både sin insulin og sine måltider på nøje planlagt tidspunkter.

Men for en diabetespatient var det lige ved at gå galt i sidste weekend.
For hjemmeplejen i København er så presset, at de ansattes vagtplaner ikke hænger sammen.

En ansat fik en vagtplan, som var skruet sådan sammen, at hun først klokken 12.30 skulle give diabetespatientens den insulin, som han ellers normalt skal have tidligt om morgenen.

"Det opdagede vores medarbejder heldigvis og måtte udsætte andre borgeres behov for at nå at give borgeren med sukkersyge sin medicin,” siger Jens Flyvholm fællestillidsmand i socialforvaltningen i Købehavns Kommune.

Besparelser rammer

Han fortæller, at urealistiske vagtplaner er almindelige i hjemmeplejen, fordi politikerne har sparet så meget.

"Besparelserne går nu ud over borgerne, fordi der er så mange opgaver proppet ind i de ansattes vagtplaner, at det er urealistisk, at vi kan nå det hele," siger Jens Flyvholm.

Arbejder gratis

Ifølge en undersøgelse fra sosu'ernes fagforening FOA, som er offentliggjort i dag i forbindelse med FOA's kongres om arbejdspres og arbejdsmiljø, arbejder 31 procent af sosu'erne gratis for at nå opgaverne.

Fællestillidsmand fra Københavns Kommunes hjemmepleje Jens Flyvholm forklarer, at ansatte på en aftenvagt på otte timer skal rundt til op mod 15 til 20 borgere.

Urealistiske tidsplaner

Det er borgere, som skal have stillet maden frem, skal have taget tøjet af, have medicin, skal løftes med lift fra kørestolen til sengen eller til toilettet og så videre.

"Der er skåret så meget ind til benet, at jeg ville være meget ked af at være borger, hvis det var mig det gik ud over," siger Jens Flyvholm.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her