ELprofil: Styrk modstanden mod budgetloven

20. mar 2019

En række fagforeninger er i gang med en kraftig mobilisering for at sikre vores alles velfærd. Det er sker bl. a. under kampråbet ”Skrot budgetloven”.

Modstanden breder sig også i kommunerne. På det årlige topmøde Kommunernes Landsforening d. 21. – 22. marts skal de delegerede behandle et forslag fra Helsingør Byråd, der kræver et opgør med centrale elementer i budgetloven.

Modstanden er hårdt tiltrængt.

I perioden 2011-17 brugte kommunerne 31 milliarder kroner mindre, end de måtte ifølge økonomiaftalerne med regeringen. Tallene dækker over, at der er forsvundet 35.000 fuldtidsstillinger i kommunerne i samme periode. De mangler især på daginstitutioner, folkeskoler og i ældreplejen.

Samtidig er antallet af børn og ældre, ikke mindst plejekrævende ældre, vokset markant. Det er ikke mærkeligt, at borgerne oplever et tab af velfærd for børn, unge og gamle og at de ansatte oplever et stadigt dårligere arbejdsmiljø. 

Ansvaret for denne udvikling ligger hos de partier på Christiansborg, der har indført budgetloven og lagt kommunerne i en økonomisk spændetrøje. Den økonomiske ramme følger ikke med ændringerne i befolkningens sammensætning. Budgetloven og truslen om økonomisk straf til kommunerne, sørger for, at de ikke engang tør bruge de penge, der er afsat.

Står det til Enhedslisten, skal budgetloven med dens udgiftslofter og sanktioner sendes derhen, hvor den kommer fra, nemlig fra EU's finanspagt. Danmark kan frigøre sig fra Finanspagten den dag i morgen, hvis der er flertal i folketinget. Men det vil Socialdemokraterne, Venstre og de andre EU-venlige partier ikke, med mindre der kommer et stærkt folkeligt pres.

Derfor er det så vigtigt, at fagforeningerne styrker kampen for ordentlig velfærd, og at Kommunernes Landsforening stiller krav om opgør med de centrale elementer i budgetloven ved de kommende økonomiforhandlinger. 

Budgetloven skal revideres til efteråret. Hvis kommuner og fagbevægelse bare overlader den debat til Folketinget, så er resultatet til at forudse. 

Det handler det kommende folketingsvalg og EU-valget også om. Nu skal det være slut med at udsulte borgernes velfærd og drive rovdrift på de offentligt ansattes brændende ønske om at levere den bedst mulige service til borgerne.