Styrelse laver kovending om Influenza A

24. sep 2009
Personalestyrelsen trækker i land, efter at den har vejledt statslige arbejdspladser til at nægte ansatte løn ved mistanke om Influenza A.

Det kunne være blevet en dyr omgang for statsansatte at følge deres læges råd om at blive hjemme fra arbejde ved mistanke om Influenza A.

I hvert fald ind til torsdag.

For ifølge en vejledning fra Personalestyrelsen, så er ansatte ikke syge, hvis lægen har mistanke, om at de har Influenza A. Og så skal de ansatte ingen løn have, selv om det er efter henstilling fra lægen, at de bliver hjemme.

Men blot en time efter, at Avisen.dk havde talt med Personalestyrelsen om vejledningen blev den fjernet fra hjemmesiden, hvor den ellers havde ligget trygt og godt i to uger.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Absurd melding

Kommentaren fra styrelsens afdelingschef Carl Erik Johansen var ellers ikke til at tage fejl af ved den første samtale, Avisen.dk havde med ham.

”Hvis lægen blot tror, du er syg, så er du ikke syg i arbejdsretlig forstand. Sådan er de arbejdsretlige regler. Lægen skal sige, du er syg og ikke blot have en mistanke, før du har ret til løn,” siger Carl Erik Johansen ved sin første samtale med Avisen.dk.

Socialdemokraternes Torben Hansen kalder en sådan regel absurd.

"Bliver de ansatte trukket i løn, så går de måske på arbejde alligevel og smitter kollegaerne. Så er det jo omsonst, at samfundet sætter himmel og hav i bevægelse for at forhindre smitte,” siger Torben Hansen arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne.

Fjerner vejledning

Men det var ikke det absurde i reglen, der fik styrelsen til at fjerne vejledningen efter samtalen med Avisen.dk. Det forsikrer afdelingschef Carl Erik Johansen fra Personalestyrelsen.

Forklaringen er i følge afdelingschefen, at der kom en præcisering fra Sundhedsstyrelsen. Styrelsen havde præciseret, at når en læge råder folk til at blive hjemme, så er det fordi de er syge.

”Og er man syg, har man ret til løn,” siger han.