Stuntmandens trick: Sådan skal du falde

26. mar 2013, 06:00
Sne og frost betyder mange skvat og styrt. Men er der en smart måde at falde på, så man ikke kommer til skade?

Det er næppe den store overraskelse, at mennesker ind imellem falder.

Når fortovet som for tiden er glaseret med is, hjemme på det nyvaskede køkkengulv og ikke mindst på jobbet. Faktisk er fald og styrt skyld i næsten hver tredje arbejdsskade.

Men kan man undgå knækkede knogler, når benene pludselig spadser ud og kroppen med et klask rammer jorden? Det kan en af dem, der tjener penge på at skvatte og styrte, måske svare på.

"Pludselig har du bare asfalten oppe i ansigtet"

Skal du absolut falde, kan du lige så godt gøre det ordentligt. Her er derfor stuntmandens guide til det bedste fald.

"Et fald kommer jo aldrig belejligt. Problemet er, at du aldrig er klar, når du falder, så det er svært at være forberedt på. Pludselig har du bare asfalten oppe i ansigtet," siger Klaus Hjuler, som er professionel stuntmand og underviser i stunt.

Det kræver en hurtig reaktion at lande på en måde, der minimerer risikoen for hospitalsbesøg og høje smertehyl, forklarer stuntmanden.

Råd nummer et: Strit ikke imod!

Dit første instinkt er måske at gribe febrilsk ud i luften eller forsøge at tage fra med hænderne. Men det faktisk kan gøre mødet med jorden endnu mere brutalt.

"Der er større sandsynlighed for, at man kommer til skade, hvis man prøver at forhindre faldet. Griber du ud med armen, risikerer du at lande på den," siger Klaus Hjuler.

Det bedste er derfor at slappe af, acceptere falder og "gå med i" bevægelsen, påpeger han.

"Hvis du kan, så prøv at trille i stedet for at falde pladask," lyder rådet fra den professionelle.

"Det er også derfor, fulde mennesker sjældent brækker noget, når de falder. De slapper mere af i kroppen," tilføjer han.

Råd nummer to: Land på hele kroppen.

Det kan måske være tillokkende at lade den bløde bagdel lande først på den hårde jord. Men stuntmanden advarer mod at lade en enkelt legemsdel agere spydspids i faldet.

"Det er en dårlig idé at lade en ting ramme jorden med hele vægten. Hvis du sætter dig lige ned på røven, risikerer du at brække halebenet," siger Klaus Hjuler.

I stedet skal man forsøge at fordele landingen på hele kroppen.

Råd nummer tre: Øv dig i at falde.

Når benene pludselig forsvinder under dig, skal du reagere rigtigt på et splitsekund. Det er i praksis meget svært, siger Klaus Hjuler. Der er derfor stor risiko for, at du ikke følger råd nummer et og to, fordi kroppen går på autopilot.

"Der er aldrig nogen garanti for, at du ikke slår dig, når du falder. Men du kan forebygge ved at træne. Så er du på forkant og så kommer reaktionen mere instinktivt," siger Klaus Hjuler.

"Jeg har for eksempel opbygget nogle reflekser. Så faktisk er det bedste trick at være stuntmand," tilføjer han.

Alligevel er kombinationen af klodsethed og tyngdekraft svær at slippe heldigt fra.

"Når jeg ind imellem skvatter ved et uheld, kan jeg da også slå mig," indrømmer stuntmanden.