Studerende kan smitte patienter med leverbetændelse

19. aug 2008
De århusianske medicinstuderende har længe ønsket sig en gratis vaccination mod den smitsomme sygdom leverbetændelse. Studienævnet forhaler beslutningen til fare for patienterne.

Mavesmerter, gulsot, mørk urin og feber. Det er symptomerne på den smitsomme sygdom leverbetændelse (hepatitis), der i værste fald kan udvikle sig til skrumpelever eller leverkræft.

Det er ikke mærkeligt, at Arbejdstilsynet siger, at for eksempel læger og sygeplejersker skal tilbydes en gratis vaccination mod hepatitis, så de ikke risikerer at smitte patienterne.

Alligevel gælder dette tilbud ikke de medicinstuderende i Århus, der snart skal i praktik.

Smittefare for patienter

Det støder Mikkel Fode, der er formand for de danske lægestuderendes uddannelsesudvalg i Århus.

»Når man arbejder med patienter, der er smittet med hepatitis, kan man komme i kontakt med deres blod. Det kan sagtens ske ved et uheld. Hvis det sker, er det ikke alene farligt for den kommende læge. Det er også farligt for de næste patienter. Nu kan smitten lige pludselig gå den anden vej,« siger Mikkel Fode.

Vaccination er for dyr

Overlæge ved Statens Seruminstitut Lars Nielsen bakker de studerende op:

»De studerende mangler erfaring med for eksempel at tage blodprøver. Det skærper risikoen for, at de kommer til at stikke sig selv med inficeret blod.«

Mikkel Fode mener, at det er urimeligt, at de studerende selv skal betale for vaccinationen, der koster i omegnen af 2200 kroner.

»Det hænger ikke sammen, at studerende uden indkomst selv skal betale, mens færdiguddannet sundhedspersonale får det gratis. Det kan vare mange år, før man er færdiguddannet læge, så det virker grotesk, at man ikke giver os vaccinationerne tidligere,« siger Mikkel Fode og påpeger, at de medicinstuderende i København gratis vaccineres mod hepatitis.

Sag trækkes i langdrag

Det Lægevidenskabelige Studienævn ved Aarhus Universitet vendte ifølge de studerende allerede sagen for et år siden og lovede dengang en hurtig afklaring. Men siden da er der ikke sket noget..

Nu siger studieleder Bjarne Møller Madsen, at de studerende skal vente endnu en uge på en afklaring.

Bjarne Møller Madsen har ikke ønsket at kommentere sagen yderligere.

faktaboks

Hepatitis

Symptomerne på hepatitis er mavesmerter, gulsot, mørk urin og feber.

I værste fald kan en infektion udvikle sig til en kronisk sygdom og give skrumpelever eller leverkræft.

Hepatitis A smitter gennem for eksempel mad eller vand.

Hepatitis B smitter gennem blod.

En vaccination mod hepatitis koster cirka 2200 kroner.