Studerende bliver boligløse

5. aug 2011
Det ser værre ud end nogensinde, siger CIU, som formidler studieboliger til unge. Mange vil være boligløse ved studietidens begyndelse.

Adskillige hundrede studerende vil stå uden en permanent bolig, når deres studier begynder 1. september.

Det forudser Lasse Harder, der er daglig leder af CIU, Central Indstillings Udvalget, der formidler kollegie- og ungdomsboliger til de studerende i blandt andet København og Roskilde.

"Set fra de studerendes side er det her det værste år, jeg kan huske. Der er optaget flere studerende, men vi har ikke fået flere boliger, og vi kan umuligt hjælpe alle," siger Lasse Harder.

Københavns Kommune har bedt CIU om at lave en særlig prioriteringsliste, hvor studerende, der har mere end en times transport til et uddannelsessted i København, kommer foran i køen til boliger i byen.

"Vi forventer, at den venteliste bliver på omkring 1.000. Så vil der være omkring 500-600 af dem, der opfylder betingelserne, men vi vil højst kunne hjælpe halvdelen af dem," siger Lasse Harder.

Tidligere har presset på boliger i København også været stort, mens der stadig var tomme boliger i Ballerup og Roskilde blandt andet. Det er ikke tilfældet i år.

"Der har været talt meget om forkælede studerende, men det er altså ikke det, vi oplever nu. Vi har fem boliger tomme i Roskilde, og de er væk lige om lidt. Så er Roskilde også fyldt op," siger Lasse Harder.

Han tilføjer, at problemet ikke alene rammer de studerende på de videregående uddannelser. Før i tiden har CIU kunne hjælpe når studerende og elever med særlige behov og anderledes uddannelsesforløb har haft brug for en bolig. Det kan ikke længere lade sig gøre, presset er for stort.

Konsekvensen er, som Avisen.dk tidligere har skrevet, at masser af unge i stedet må søge over i markedet for private enkeltværelser i udlejerens hjem. Her kan huslejerne være tårnhøje, og samtidig kan en værelseslejer siges op med en måneds varsel uden begrundelse. Det gør de unge i de private lejere ekstra sårbare både socialt og økonomisk.

Næstformand i De Studerendes Fællesråd, Nina Rasmussen, ønsker, at der bliver oprettet flere boliger specielt rettet til de unge.

"Og kommunerne skal have lov at sælge grunde til under markedsprisen til den type byggeri, så vi kan få nogle gode, billige boliger til de unge og studerende. På den måde kan de få den bedste start på studierne," siger hun.

I Lejernes LO mener cheføkonom Jesper Larsen, at lejerne i de private værelser blandt andet bør sikres bedre.

"Et opsigelsesvarsel på en måned er urimelig kort tid. Tre måneder bør være minimum, så man har ordentlig tid til at finde noget andet," siger han.