Om_pernille_-medium_32
Stressekspert Pernille Rasmussen har arbejdet med stress igennem mange år, og hun er ikke i tvivl om vigtigheden af at handle på sygdommen. Foto: Grow People

Ekspert bekymret over lang ventetid på stressklinikker: Som at skulle vente på hjælp til et brækket ben

3. sep 2020, 16:44
Mens flere og flere danskere stresser - ofte i relation til deres arbejdsliv - søger flere og flere også hjælp til at komme af med stressen. Det overbelaster nu Københavns Kommune, der ikke kan følge med efterspørgslen. Ifølge stressekspert er det netop afgørende med hurtig handling.

Det er bekymrende, når Københavns Kommune ikke længere kan følge med efterspørgslen på de stressforløb, som kommunen har faciliteret gemmen de såkaldte stressklinikker.

Det mener erhvervspsykolog og stressekspert Pernille Rasmussen, der til daglig driver virksomheden Grow People.

Hun reagerer på baggrund af nye tal fra Københavns Kommune, der viser, at kommunens såkaldte stressklinikker, der tilbyder hjælp til stressramte danskere, er kommet i så høj kurs, at dobbelt så mange bliver henvist, som der reelt er plads til.

LÆS OGSÅ: Stress er bare sådan noget, man siger, man har: 'Vi risikerer, at det bliver ulven kommer'

Den store 'succes' har praktisk betydet, at stressramte kan opleve ventetider på op til fem måneder.

- Det er fuldstændig uholdbart at skulle vente fem måneder på at få hjælp. Det er uacceptabelt. Det svarer til at skulle vente med at få hjælp til et brækket ben i fem måneder, siger Pernille Rasmussen.

Altafgørende at få hurtig hjælp

Hun har tidligere været med i et større forskningsprojekt på Bispebjerg Hospital i København, hvor man testede behandlingsmetoder i relation til stress. Her monitorerede man to grupper af stressramte. En gruppe fik hjælp, mens den anden ikke gjorde.

- Det er altafgørende at få hjælp. Vi kunne se med tydelighed, at det gør en stor forskel at få kvalificeret hjælp til at håndtere stress. Det korte af det lange er, at kvalificeret hjælp inden for kort tid, er vigtigt, siger hun.

Ligesom hvis folk går og brækker ben i København, så skal vi se på, om der er for mange huller i vejen.
Pernille Rasmussen, stressekspert

Ventetiden bør derfor nærmere være fem dage end fem måneder. Men når Københavns Kommune så alligevel ikke kan efterleve det, skyldes det formentlig flere ting, forklarer Pernille Rasmussen.

- Vi ved jo ikke, hvor mange der går rundt og er stressede. Det ændrer sig løbende, så derfor kan tallene komme bag på en. Det andet er, at stress er blevet en bred betegnelse, som ikke er så nuanceret, hvilket også gør det sværere at definere, hvornår folk reelt er stressede.

Hun er dog ikke i tvivl om, at stress i mange tilfælde relaterer sig til noget, mange af os bruger mange vågne timer på. Noget, hun netop har skrevet en ny bog om.

- Stiller vi en gruppe stressede op på en linje, så vil flertallet have stress i relation til deres arbejdsliv, mens det hos en mindre gruppe er direkte relateret til privatlivet.

En større opgave

Hun peger derfor også på, at vi som samfund skal kigge indad og se på, om den store efterspørgsel er symptom på et stort problem i samfundet, som ikke kun skal behandles i enkelte forløb.

- Vi skal se på, hvad vi kan gøre for at forebygge, at stressen kommer. Ligesom hvis folk går og brækker deres ben i København, så skal vi se på, om der er for mange huller i vejene. Med stress handler det om noget mindre konkret - som at blive bedre til at spotte stress i tide, men også at skabe nogle rammer og nogle strukturer på arbejdspladserne, der er gode for medarbejderne, siger Pernille Rasmussen.

LÆS OGSÅ: Unge frygter i højere grad at gå ned med stress

På baggrund af den store efterspørgsel gik sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF), natten til onsdag til budgetforhandlinger for 2021 med et ønske om at sikre op til 13,7 millioner til stressklinikkerne i København i 2021.

Det lykkedes dig kun halvt. I budgetaftalen fremgår det, at der afsættes 6,7 millioner kroner til området i 2021. Aftalen er desuden gjort permanent.

Stressklinikker

De såkaldte stressklinikker i Københavns Kommune åbnede dørene første gang tilbage i 2015 under Center for Mental Sundhed. Dengang var klinikkerne de første af sin slags, men efterfølgende har flere kommuner fulgt efter og oprettet lignende tilbud.

Rammerne for klinikkerne lød dengang, at der blev afsat 5,9 millioner kroner årligt til drift i 2015, mens der i 2016 og frem ville blive afsat 5,8 millioner kroner årligt. 

Der gennemføres hvert år cirka 1000 forløb, mens der i 2019 blev henvist cirka 1900 borgere. Henvisninger, der kommer enten gennem egen læge eller et jobcenter.

Overordnet tegner stressforløbene sig som et succesfuldt initiativ. Opgørelser fra 2018 og 2019 viser, at op mod 86 procent af deltagerne gennemfører forløbet, mens en evaluering fra 2020 viser, at hele 91 procent af deltagerne har oplevet et faldende stressniveau, mens 76 procent af deltagerne, der havde symptomer og depression, oplevede markant bedring efter endt forløb.

I 2021 er der afsat flere penge end tidligere. Nu lyder bevillingen på 6,7 millioner kroner til service i løbet af året og frem til videreførelse af kommunens stressforløb.

Kilde: Københavns Kommune, 'Budgetaftale for København 2021', 'Budgetaftale for København 2015' og Ritzau.