Stresscoach: Der er intet galt med test

14. sep 2009
Stresscoachen Bjarne Toftegård, der står bag Forebygstress.dk, afviser eksperters hårde kritik af metoderne på onlinetjenesten. Alligevel har han ændret indholdet.

Der er intet galt med hverken stresstesten, eller det at anbefale stressede mennesker at søge hjælp hos en stresscoach, mener stresscoach Bjarne Toftegård, der står bag Forebygstress.dk.

Hvad siger du til eksperters kritik af, at Forebygstress.dk henviser potentielt syge og alvorligt stressede til stresscoaches, når de burde søge læge?

”Den praktiserende læge kan ofte ikke hjælpe folk med at komme af med stress. Derfor kan et godt supplement være at søge hjælp hos en stresscoach,” fastholder Bjarne Toftegård, der påpeger, at hans onlinetjeneste oplyser om, at stresssymptomerne kan skyldes andet end stress.

Eksperter siger, at brugerne af stresstesten kan fejle noget andet, end stress, og det kan have alvorlige konsekvenser at blive henvist til rådgivning hos en stresscoach, hvis de eksepelvis er fysisk syge eller deprimerede. Hvordan kan du tage ansvar for det?

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

”De (stresscoachene, red.) er uddannet i at henvise folk til en læge eller en psykolog, hvis de ikke selv kan hjælpe folk,” fortæller Bjarne Toftegård, der selv står for uddannelsen "Bliv Stresscoach".

Det er en tilægsuddannelse, hvor coaches på kun fire dage og til en pris på 9.800 kr. ekskl. moms efterfølgende kan kalde dig stresscoach og blive en del af Bjarne Toftegårds team.

Søg hjælp!

”Du bør overveje at søge hjælp hos en stresscoach!” lød anbefalingen indtil forleden dag til personer, der ifølge stresstesten på Forebygstress.dk havde røde og faretruende stresssymptomer.

Samme personer blev efterfølgende henvist til et Danmarkskort, hvor de kunne finde en nærliggende stresscoach.

”Men hvis det overhovedet kan misforstås, at man skal søge læge ved alvorlige stresssymptomer, så skal dette naturligvis præciseres,” siger Bjarne Toftegård.

Både anbefalingen og den direkte henvisning er - efter Avisen.dk’s henvendelse - blevet fjernet fra Forebygstress.dk.