Stress hos posten: Mellemledere gik ned

28. jan 2014, 10:58
Mindst syv mellemledere fra samme afdeling blev sygemeldt med stress

"Hvis man fortalte, at man ikke var helt på dupperne på grund af arbejdspresset, blev det betragtet som et svaghedstegn."

Sådan beskriver Jan Svenssón tiden op til det stresssammenbrud, han oplevede, da han var mellemleder på Københavns Postcenter.

Avisen.dk har i flere artikler beskrevet, hvordan det psykiske arbejdsmiljø på den knap 1.000 mand store arbejdsplads ifølge en række ansatte og tillidsfolk frem til april 2013 var præget af fyringstrusler og en barsk tone.

Det fik ikke kun konsekvenser for medarbejderne på gulvet. Adskillige mellemledere bukkede under med stress under den tidligere ledelse, fortæller Jan Svenssón.

Ud over ham selv kender han til mindst seks mellemledere i produktionsafdelingen plus et par lederkandidater under uddannelse, der var sygemeldt på grund af stress i perioden 2009 til 2013.

"Oveni var der flere andre, der ikke blev sygemeldt, men døjede med symptomer på stress," siger han.

Jan Svenssón gik ned med stress i 2010 og er i dag pensioneret.

"Jeg er stadig svækket af det stress, jeg pådrog mig. Blandt andet har jeg svært ved at håndtere ændringer i min dags beskedne program, og hvis nogen dikterer, hvad jeg skal, kan jeg helt glemme at trække vejret," fortæller han.

Otte forskellige chefer

At netop mellemlederne var hårdt ramt af stress, kommer ikke bag på Peter Olsén, professor i arbejdspsykologi på Roskilde Universitet.

"Mellemledere kan være dem, der rammes hårdest, hvis der er konflikter og problemer på en arbejdsplads, fordi de står mellem to grupper og presses fra begge sider. Det er en helt klassisk problematik," siger Peter Olsén.

Det pres mærkede Jan Svenssón.

På ti år nåede han at have otte forskellige chefer og 12-14 forskellige teammanagere over sig med hver deres syn på ledelse. Oveni blev mellemlederne stillet over for, hvad han betegner som "helt urealistiske sparekrav" ovenfra, og opfordringer til en hård tone mod de ansatte, fortæller han.

En tone, der også ramte mellemlederne selv.

"En af mine lederkolleger blev for eksempel degraderet foran os andre. Hun fik direkte at vide, at hun havde en time til at pakke sit lort," husker Jan Svenssón.

Presset nedefra kom i form af ansatte, som Jan Svenssón og de andre mellemledere skulle have til at løbe hurtigere og hurtigere for at leve op til de mål, den øverste ledelse havde sat.

"Indbygget skideballe"

Flere mellemledere i afdelingen, som Avisen.dk har talt med, deler Jan Svenssóns oplevelse af stressende og frustrerende vilkår, men ønsker ikke at stå frem.

"De målsætninger, vi blev målt på, var bygget på en måde, så man aldrig kunne ramme alle tal på samme tid. De havde så at sige en indbygget skideballe," fortæller en tidligere mellemleder.

"Officielt skulle vi være med i beslutningerne, men når vi kom til møde med den øverste ledelse, var ting allerede vedtaget af dem, der ikke selv stod med hovedet i posten. Ændringerne gav tit ikke mening for os, og vi fik ikke forklaret baggrunden, så det var svært for os at stå på mål for de beslutninger over for medarbejderne," siger en tredje mellemleder.

På trods af psykologbehandling og antidepressiv medicin er Jan Svenssón i dag stadig så påvirket, at han har hukommelsesbesvær og tics som følge af stresssygdommen.

"Min psykolog siger, at jeg er den hårdest angrebne klient, hun har haft. Jeg befinder mig på niveauet lige før en hjerneskade. Det kan man åbenbart få af stress," siger Jan Svenssón.

Den øverste ledelse for postcentret blev udskiftet i april 2013. Ifølge den nye centerchef, Michael Hermann, arbejder man nu på at forbedre det psykiske arbejdsmiljø og genoprette tilliden mellem de ansatte og deres nærmeste ledere.

Avisen.dk har været i kontakt med den tidligere centerchef, men han har meddelt, at han ikke må udtale sig. Post Danmark ønsker ikke at udtale sig om forhold, der skete under den tidligere ledelse, og vil hverken be- eller afkræfte det høje antal mellemledere, der var sygemeldt med stress.

POST DANMARK - ARBEJDSMILJØ PÅ RETUR?

Hvorfor ligger postbranchen nummer sjok, når det gælder arbejdsmiljø?

 

Avisen.dk beskriver i en række artikler, hvordan arbejdsmiljøet i Københavns Postcenter indtil for nyligt var præget af en ledelsesstil med tvang, kontrol og frygt. Det sker på baggrund af interviews med mere end 25 nuværende og tidligere ansatte, tillidsfolk og mellemledere i postcenteret.

 

Journalist Eline Svendsen arbejdede selv i Københavns Postcenter indtil 2010.

 

Nu vælger en række medarbejdere at fortælle deres historie til Avisen.dk.

 

Nuværede ansatte udtaler sig anonymt af hensyn til deres jobsikkerhed, mens tidligere ansatte står frem. Alle medvirkendes sande navne er redaktionen bekendt.