Tæt på verden: Strejke lammer verdens største åbne kulmine

3. mar 2013, 10:00
10.000 arbejdere i Colombiansk kulmine vil have mere i løn og bedre sikkerhed. Minen leverer kul til Danmark.

Omkring 10.000 arbejdere i Latinamerikas største overjordiske kulmine i Colombia, har de sidste 20 dage haft al arbejde nedlagt. Nu indleder fagforeningen Sintracarbon en fem dage lang forhandlingsprocess med mineselskabet Cerrejón, der leverer masser af kul til danske kraftværker.

For få dage siden blev strejken spået til at have lange udsigter i TV fra nabolandet Venezuela. Men nu ser det ud til, at der er lys forude. Da strejken i onsdag gik ind i sin 20. dag, satte parterne sig om forhandlingsbordet. Planen er, at forhandlingerne skal vare fem dage, skriver El Universal.

Økonomiske konsekvenser

Mineselskabets vicepræsident for offentlige anliggender, Juan Carlos Restrepo, siger til El Universal, at det vigtigste ved forhandlingerne er at få en ende på strejken og få sat gang i produktionen igen.

Ifølge mineselskabet har strejken kostet regionen produktion på 180.000 ton kul, og Colombia mister royalties på halvanden million dollars om dagen. Cerrojón solgte i 2010 for 2,284 milliarder dollars. Minen er ejet af tre internationale selskaber.

Selskabets lave priser på kul før strejken taget in mente, er det muligt, at det er bedre at spare produktionsomkostningerne ved at have lukket end at tjene så lidt, som de gjorde før, udtaler mineanalytiker Andrés Bayona til El Universal.

Mineselskabet producerer ifølge Al Jazeera omkring 5 % af den globale kulproduktion.

Hvorfor strejke?

Minearbejderne i det nordlige Colombia strejker for at få mere i løn og bedre arbejdsforhold. Ud over højere lønninger ønsker arbejderne også forbedrede rettigheder, og at Cerrejón tager sundhedshensyn alvorligt. Ifølge Al Jazeera lider flere af arbejderne i minen af erhvervsrelaterede sygdomme, som selskabet nægter at erkende.

Arbejderne forlanger en forbedring af kvaliteten af sundhedspleje for dem selv og deres familier. Endvidere ønsker de forbedringer i sikkerheden, for at nedsætte de risici som arbejderne udsættes for hver dag, skriver El Universal.

Repræsentant for forhandlingsorganet mellem den colombianske regering og arbejderne, Daniel Morón, siger til Telesur tv, at strejken vil fortsætte til parterne finder frem til en overenskomst.

Danmark og Cerrejón

Colombia er den næststørste leverandør af kul til Danmark, skriver DanWatch i en rapport fra 2010, kaldet “Kullets forbandelse”. Det kul vi i Danmark modtager stammer netop fra Cerrejón minen.

De to danske energiselskaber DONG og Vattenfall er ifølge rapporten de eneste kulstrømsproducenter i Danmark. Begge selskaber har politikker, der indebærer, at de som producenter har et medansvar for de sociale og etiske standarder hos deres leverandører.

DONG har været med til at grundlægge organisationen Bettercoal, hvor selskabet sammen med syv andre store europæiske kulimportører er gået sammen om at sikre, at de sociale og miljømæssige forhold i og omkring kulminer verden over løbende forbedres.

Siden 2006 har DONG Energy reduceret kulforbruget med en tredjedel fra 6. mio. tons årligt til 4 mio. tons årligt. Målet er at nå ned på 2 mio. tons i 2015, skriver DONG på sin hjemmeside.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Kiki Hynding Hansen, verdensnyt.dk

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.