Tæt på verden: Strandet på tropeø: Præsident og kupmager

27. jul 2012
Madagaskars afsatte præsident og hans kupefterfølger har haft et personligt møde på en privat ø i Seychellerne i Stillehavet. De skiltes uden at være enige om at genetablere demokrati i landet.

Madagaskars afsatte præsident og hans kup-efterfølger har haft et personligt møde på en privat ø i Seychellerne i Stillehavet. De skiltes uden at være enige om at genetablere demokrati i landet.

Den tidligere præsident Marc Ravalomanana bor nu i eksil i Sydafrika, mens Andry Rajoelina midlertidig bestyrer en overgangsregering, som det hedder diplomatisk.

Madagaskar anses for et magisk sted, fordi dets natur er enestående her på kloden. Omkring 80 procent af det rige plante- og dyreliv findes ingen andre steder. Landet ligger på verdens fjerdestørste ø.

Betingelser

De to mænd indgik sidste år en aftale, som ikke er blevet holdt. Et af problemerne drejer sig om den tidligere præsident overhovedet har lov til at komme hjem til en valgkamp uden at blive smidt i fængsel.

Den afsatte præsident er sådan set i frivilligt eksil. Hjemme er han dømt til livsvarigt fængsel og hårdt straffearbejde som ansvarlig for 30 demonstranters død. De blev dræbt af hans sikkerhedsstyrke.

Selv om Ravalomanana skulle få amnesti, således at han kan deltage i et valg slipper han ikke for et søgsmål i Sydafrika for ansvaret. De dræbtes familier vil have 23 millioner dollars i erstatning.

To gange har Ravalomanana forsøgt at vende hjem, men han og fruen er blevet afvist indrejse af styret. Han er valgt som præsident to gange.

Præsident CV

Madagaskar har haft store vanskeligheder siden Marc Ravalomanana blev styrtet i 2009 af officerer fra hæren. Andry Rajoelina, borgmester i Antananarivo, og leder af protestleder blev udpeget som præsident.

Andry Rajoelina, tidligere disq jockey, er groft sagt ikke blevet populær i landet, og udlandet har bestemt ikke modtaget ham med åbne arme.

Han var kun 33 år gammel ved kuppet og har måttet fikse landets grundlov for at kunne udfylde topposter i landet senere, skriver AFP.

Gang på gang har haft lovet folkeafstemninger, udskudt dem, fortrudt dem, lovet en nye grundlov osv. The New Times skriver, at Rajoelina ikke har styr på ret meget og at få af hans ministrer respekterer ham.

Naboerne trætte

Omgivelserne i det sydlige Afrika krævet en løsning på konflikterne på den fattige ø. Sammenslutningen af 15 lande i spidsen af kontinentet, SADC, har givet rivalerne en deadline den 31. juli.

Som et tegn på den politiske uro i Madagaskar var der igen i denne uge et mindre militært mytteri, som er slået ned og dets leder dræbt. Militæret har flere gange blandet sig i landets politik.

Det internationale samfund har gjort Madagaskar til en paria-nation, hvor kun lovet bistand fordeles men nye midler tilbageholdes. Landets 20 milloner store befolkning lider under stor fattigdom.

Den er helt gal

Halvdelen af befolkningen må klare sig for under en dollar om dagen. Madagaskar er således et af verdens allerfattigste lande.

Tidligere var landet begunstiget handelsmæssigt, men efter kuppet ophørte fordelene fra f.eks. USA, og adskillige tusinder tekstilarbejdede mistede deres job.

Siden kuppet er kontrol med naturens forvaltning forsvundet, og illegal handel med kostbart tømmer er 25-doblet. 

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.