Stort malerfirma lod polakker pukle i blystøv

6. nov 2011
Malerfirmaer kryber udenom deres ansvar for arbejdsmiljøet, når de udliciterer opgaver, siger Malernes Fagforening, der nu går retten vej.

Malerfirmaer hyrer billig østeuropæisk arbejdskraft til farligt arbejde og kryber uden om deres ansvar for sikkerheden via et sindrigt system af underleverandører.

Det siger Malernes Fagforening, der nu trækker en hæderkronet malervirksomhed i Arbejdsretten til skræk og advarsel i en sag, hvor polske håndværkere i tre til fire uger blev sat til at slibe blyholdig maling af uden beskyttelse.

Det beskidte arbejde

"Virkeligheden er, at de lader polakker lave det snavsede arbejde ved at lave den slags underentreprise,” siger Bo Rosschou, formand for Malernes Fagforening i København.

Her har man i den seneste tid set i adskillige eksempler, hvor østeuropæere uden overenskomstdækning er blevet sat til at slibe blyholdig maling af vinduer uden den lovpligtige beskyttelse mod det farlige blystøv.

Det kan finde vej ind i kroppen gennem indånding og sætter sig som skadelige depoter i knoglerne. Det kan give sygdomme i nervesystemet, hjerneskade og blodmangel, koncentrationsbesvær og ødelægge evnen til at få børn.

Tre polakker i t-shirt

Den konkrete sag starter da arbejdsmiljøansvarlig Gert Hansen fra Malernes fagforening opdager tre polske arbejdere i t-shirt højt oppe på et stillads ved Herman Triers Plads ved Forum i København.

Mændene er ikke overenskomstdækkede. De arbejder uden beskyttelse, og der konstateres bly i det malingstøv, der hvirvles rundt under afslibningen. [pagebreak]

De polske arbejdere er hyret af et malerfirmaet M.L. Entreprise. Det firma har fået opgaven fra hovedentreprenøren Malerhuset Steen Nielsen A/S, der er ejes 100 procent af V.S. L. Koncernen – en af Danmarks største malerfirmaer.

Den kobling får fagforeningen op ad stolen.

”V.S.L. Koncernen (herunder Steen Nielsen A/S, red.) er jo en hæderkronet malervirksomhed.. Det er skidt, at de er rodet ud i sådan noget som det her,” siger Bo Rosschou.

Intet ansvar

Konflikten mellem fagforeningen og Steen Nielsen A/S eskalerer, fordi ingen tager ansvar for at bringe orden i arbejdsmiljøet på byggepladsen.

M.L. Entreprise gør ikke noget og Steen Nielsen A/S fralægger sig ansvaret, da de har udliciteret til en underentreprenør.

”Jeg var flere gange i telefonisk kontakt med vores ham (underleverandøren, red.) og siger, at der er bly i lortet, og af de skal sørge for det rette udstyr. Det forsikrer man mig om, og så kan jeg ikke gøre andet, selv om jeg godt kunne se, at der ikke skete noget,” siger Jesper Bundgaard, konduktør i Malerhuset Steen Nielsen A/S.

Malernes Fagforening mener noget andet.

”Vi siger at hovedentreprenøren har ansvaret, og at det står i arbejdsmiljøloven. Hovedentreprenøren skal sørge for, at tingene er i orden hele vejen ned i kæden,” siger Bo Rosschou.

Principiel sag

Han kalder sagen ’principiel’ i og med, at hovedentreprenøren – Steen Nielsen A/S – er en del af V.S.L. Koncernen. [pagebreak]

”De er toneangivende for, hvordan andre danske malervirksomheder er nødt til at handle. Hvis de fralægger sig ansvaret for arbejdsmiljøet, begynder man nede i rækkerne at mene, at hvis man skal operere som mindre virksomhed, skal man altså fralægge sig arbejdsmiljøansvaret ved at lave en udlicitering. Det er derfor vi går ind i det med fuld hammer,” siger Bo Rosschou.

Jesper Bundgaard påpeger, at der var tale afslibning af blymaling i et mindre omfang. Men fortæller også, at Arbejdstilsynet efter mere end tre uger lukkede byggepladsen ned efter godt tre uger. Blandt andet på grund af blyaffald på stilladset og manglende dragter.

Hvilket ansvar har Sten Nielsen A/S som hovedentreprenør på opgaven i forhold til de polakker, som M. L Entreprise APS hyrer?

”Hvis jeg skal ind og have et ansvar, skal jeg ind og klæde hans (underleverandørens, red.) folk på, som var de min egne børn. Det mener jeg ikke kan være rigtigt. Et eller andet sted har vi højest sandsynligt et ansvar. Men jeg gør ham opmærksom på, hvordan tingene er, og hvordan de skal være. Så er der ikke mere at gøre,” siger Jesper Bundgaard.

Sagen skal nu behandles i Arbejdsretten. Det tager minimum seks måneder, før der foreligger en afgørelse.