Der er udsigt til svære forhandlinger, når lønmodtagere og arbejdsgivere til foråret skal aftale en ny overenskomst. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Mulig storkonflikt er tikkende bombe for Mette F.

24. jan, 18:33
Der venter regeringen en svær opgave, når lønmodtagere og arbejdsgivere til foråret skal nå til enighed om en ny overenskomstaftale.

Forårets forhandlinger om en overenskomst mellem lønmodtagere og arbejdsgivere kan blive en tikkende bombe i hænderne på statsminister Mette Frederiksen (S). Både tømrere, slagteriarbejdere og stilladsarbejdere er klar til at tage den faglige kamp op, hvis arbejdsgiverne ikke er villige til at give dem mere i lønningsposen, skriver bt.dk

LÆS OGSÅ: Pas på - Klik ikke på denne Messenger-besked

De var langt fra tilfredse med den seneste overenskomstaftale fra 2017, som de vendte tommelfingeren nedad til. Derfor er fagbevægelsens græsrødder opsatte på at få en bedre aftale i hus ved de kommende forhandlinger. Og hvis deres krav ikke bliver mødt, er de klar til en storkonflikt. Ifølge B.T. vurderer politisk kommentator Lars Trier Mogensen i en analyse, at en storkonflikt er et realistisk scenario.

Mette Frederiksen går derfor en svær opgave i møde, da en faglig konflikt kan ende med at forpurre hendes forkromede politiske plan for foråret. Det skyldes blandt andet, at regeringens ambition om at sikre nedslidte en værdig pension forudsætter, at arbejdsmarkedes parter opnår enighed ved de kommende overenskomstforhandlinger. 

Men fagbevægelsen krav til lønnen kan betyde, at det bliver særdeles vanskeligt at blive enige om en aftale, som fagbevægelsens græsrødder kan acceptere. 3F's byggegruppe har været på banen med et forslag, der går ud på at hæve mindstetimelønnen i byggebrachen med 30 kr. 

Men hvis man spørger formanden for Stilladsarbejdernes Landsklub, Thomas Strømsholt, skal timelønnen sættes op med 50 kroner til 176,15 kroner. 

- Jeg kan ikke se, at en stigning på 50 kr. i timen vil skabe ekstra omkostninger for en arbejdsgiver, som allerede i dag betaler sine medarbejdere en anstændig løn, siger Thomas Strømsholt til bt.dk og slår i samme omgang fast, at stilladsarbejderne er parate til at indgå i en solidarisk konflikt, hvis ikke andre lavtlønnede grupper som kassemedarbejdere får hævet mindstelønnen. 

LÆS OGSÅ: Dansk kvinde anmelder voldtægt på ferie