Tæt på verden: Storkonflikt fortsætter i Nigeria

15. jan 2012
Forhandling om benzinpriserne i Nigeria i stå. Strejke fortsætter mandag. Internationale oliemarkeder er yderst nervøse.

I løbet af weekenden har der været forhandlinger mellem de strejkende fagforeninger og regeringen i Nigeria i et forsøg på at finde et kompromis om de fordoblede benzinpriser. Det lykkedes ikke.

Titusindvis af nigerianere har demonstreret mandag til torsdag i protest imod regeringens afskaffelse af prisstøtte på benzin og diesel. Præsident Goodluck Jonathans initiativ kom som en nytårsoverraskelse uden forudgående forhandlinger.

”Vi mener, at regeringen skal suspendere prisstigningerne på benzin og så holder vi op med at strejke,” udtaler Abdulwaheed Omar, leder af Nigeria Labour Congress (NLC). ”Det insisterer vi på.” Omar udelukker ikke at finde en løsning.

Snart sagt hele ledelsen af Nigeria har været samlet i forhandlingerne med NLC og Trade Union Congress (TUC). Også et flertal i Nigerias underhus har opfordret til at gå tilbage til den gamle pris, skriver avisen The Nation.

En repræsentant for oppositionen mener, at der bør indgås en tre måneders pause for at gennemføre forhandlinger. Samme unavngivne politiker efterlyser fire millioner liter benzin, som landet har importeret, men som ingen ved, hvor er.

Koster kassen

Mandag fortsætter strejken efter forhandlingerne stoppede lørdag. En del er døde i sammenstød med myndighederne. Så længe der forhandles vil olieproduktionen fortsætte. Bryder de sammen lukker oliearbejderne for produktionen.

Prisstøtte til benzin anslås af regeringen at koste Nigeria 50 milliarder kroner om året. Strejken er også kostbar. Nationalbankdirektøren siger til Reuters, at tabet for nationens økonomi er tre og en halv milliard kroner om dagen.

Olie betyder alt for Nigeria. Det sorte guld giver landet 90 procent af alle dets eksportudbytte og 80 procent af statens indtægter. Men borgerne i det fattige land er afhængige af billig benzin til transport, madlavning og elektricitet.

Lige nu er importen af raffinerede olieprodukter som benzin stoppet og reserver er ved at være opbrugt. Nigeria producerer ikke selv den slags.

[pagebreak]Oliepriserne

Nigeria er et vigtigt olieland, omend ikke dominerende. Indtil videre har fagforeningerne ikke forsøgt at stoppe for produktionen af olie til skade for landets eksport eller kunderne.

Så længe der er forhandlinger fortsætter produktionen, meddeler fagforeningerne.

International uro er med til at gøre markederne ret nervøse. Dog ser det ud til, at Den Europæiske Union ikke agter at blokere for Iransk olie før til sommer. Konflikten med Iran handler om landets formodede udvikling af kernevåben.

En beslutning om Iran ventes fra EU den 23. januar, i henhold til amerikanske ABC News.

Uroen i Mellemøsten har allerede i 2011 medført blokade for Syrisk olie i Europa, men mængden er ikke så stor, at det mærkes. Imidlertid meddeler storproducent Saudi Arabien, at landet snart har nået sin højeste kapacitet.

Priserne i New Yorks råvaremarked steg op til weekenden til tæt på 100 dollars pr. tønde råolie. I London nåede prisen op på 111 dollars.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.