Tæt på verden: Storforbrydere forsøger at blokere ICCsager

11. okt 2013, 10:46
På foranledning af ICC sager imod Kenyas politiske ledere for forbrydelser imod menneskeheden diskuterer AU helt at droppe medlemsskab.

Afrikanske ledere holder fredag møde i Den Afrikanske Union, hvor de skal diskutere kontinentets holdning til ICC. Organisationen har magten til at opfordre sine medlemmer til at afbryde samarbejdet med krigsforbryderdomstolen.

Afrikanere har gentagne gange kritiseret den internationale domstol, ICC, for at “jage” ledere fra deres region. Sidst er Kenya gået ind i en kampagne for at beskytte landets nyvalgte præsident og vicepræsident, der begge er tiltalte for forbrydelser.

Nobelpristager Desmond Tutu, mener, at afrikanske ledere fredag vil forsøge at “dræbe” ICC og efterlade verden som et farligere sted. Tutu mener, at såfremt det lykkes, vil afrikanske krigsforbrydere “få frihed til at dræbe, voldtage og skabe had uden konsekvenser,” udtaler han til en Avaaz-kampagne på jagt efter en million protester.

Flere lande som Sydafrika og Nigeria modarbejder forsøget på at få AU til at trække kontinentet ud af ICC. Botswana har meddelt, at de også støtter ICC, skriver VOA. Også Ghana støtter ICC-domstolen som sidste stoppested for retfærdighed.

Et flertal på 34 af AU’s 54 medlemmer har underskrevet traktaten, der opretter ICC. Men det har Kenya også, og dets parlament stemte den 5. september for at trække sig. Alle Afrikanske lande minus Marokko er medlem af AU.

Anklagede

Kampagnen imod støttes af andre lande, hvis nuværende eller tidligere ledere og militærfolk står for skud fra verdenssamfundets side. Al-Bashir har tidligere besøgt Chad, Djibouti og Malawi uden at blive arresteret. Kenya afviser ham dog.

En af dem er Sudans leder, Omar al-Bashir, der er to gange er efterlyst for 5 kriminelle handlinger imod menneskeheden, folkemord på Fur, Masalit og Zagawa folkeslagene i Darfur og to gange krigsforbrydelser.

Al-Bashir stiltales for at være ophavsmand til tab af mange tusinder menneskeliv, rædsler og talløse voldtægter. I sommer måtte Sudans præsident således “flygte” fra et AU-møde i Nigeria, fordi menneskeretsorganisationer forsøgte at få ham arresteret, skrev Africa Sun Times.

Indædt modstand

Civilsamfundet i form af 130 uafhængige organisationer fra 34 afrikanske lande har i henhold til Human Rights Watch, HRW, henvendt sig til AU forud for det særlige mødet i Addis Ababa for at protestere imod forslaget om at trække kontinentet ud af ICC.

Disse organisationer kommer flest fra de 34 afrikanske lande, der er medlemmer af ICC. I deres midte finder man Elfenbenskysten, Uganda, Den Centralafrikanske Republik, Mali og DR Congo, der alle har bedt ICC om at undersøge forbrydelser i deres lande.

Blandt aktive støtter af ICC er tidligere generalsekretær i FN, ghaneseren Kofi Annan. Han forstår ikke argumentet om, at efterstræben af retfærdighed skulle forhindre fred. “Retfærdighed og fred er forbundne,” sagde han i sin tale ved Desmond Tutu’s fredskonference i Cape Town den anden dag.

ICC er der for at hjælpe som sidste stoppested, når retfærdighed ikke kan opnås i de lande, hvis egne domstole ikke magter at forfølge de ansvarlige, sagde Annan i henhold til News 24.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.