20201107093947463_1000
Alle rejsende fra Danmark til Storbritannien vil blive nægtet indrejse. Undtaget er fragt og britiske statsborgere. Foto: Daniel Leal-Olivas/Ritzau Scanpix

Storbritannien stopper for alle rejsende fra Danmark

7. nov 2020, 09:44
Udbruddet af covid-19 hos mink i Danmark får Storbritannien til øjeblikkeligt at stoppe indrejse fra Danmark.

På grund af udbruddet af covid-19 blandt mink - og den opdagede mutation af virussen - indfører Storbritannien et indrejseforbud for rejsende fra Danmark. Det skriver landets regering i en opdatering af sine rejseregler.

Indrejseforbuddet er trådt i kraft klokken fem lørdag morgen. Undtaget er britiske statsborgere samt personer med fast bopæl i Storbritannien.

- Rejsende, der ankommer til Storbritannien fra Danmark, vil ikke blive tilladt indrejse. Det betyder, at alle ikke-britiske statsborgere, der har været i eller rejst igennem Danmark i de sidste 14 dage, vil blive nægtet indrejse af grænsepolitiet, skriver den britiske transportminister, Grant Shapps, på Twitter.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skriver i en kommentar:

- Jeg finder det britiske tiltag meget vidtgående, og det har jeg også drøftet med min britiske kollega. Det vigtigste er nu, at briterne får information om situationen, og vi stiller vores sundhedseksperter til rådighed, så der er fuld gennemsigtighed.

Ifølge Udenrigsministeriet er de britiske og danske myndigheder i tæt kontakt.

- Storbritanniens skridt følger ikke WHOs anvisninger, som ikke anbefaler restriktioner på internationale rejser. Tværtimod anerkender WHO de skridt, som regeringen har taget, skriver Jeppe Kofod.

Britiske statsborgere eller folk med bopæl i landet, der vender tilbage fra Danmark, skal nu gå i 14 dages isolation.

Onsdag fortalte den danske regering og Statens Serum Institut, at der var fundet en muteret udgave af covid-19, der havde spredt sig fra mink til mennesker. Mutationen kan bringe en fremtidig vaccine i fare.

Det fik regeringen med Mette Frederiksen (S) i spidsen til at igangsætte en komplet udryddelse af mink på danske minkfarme.

Hos Dansk Industri, DI, ser man på meldingen fra briterne med bekymring.

- Vi har naturligvis forståelse for situationens alvor, men for danske virksomheder er Storbritannien et af de vigtigste markeder, og derfor er indrejseforbuddet meget alvorligt, siger direktør for DI Transport Michael Svane.

DI frygter, at andre lande vil følge efter. Eksempelvis har Tyskland tidligere indført hårde indrejserestriktioner.

Mens det er hårdt med rejserestriktionerne, vil det - ifølge Michael Svane - være endnu værre, hvis en kommende vaccine bliver mindre - eller slet ikke - effektiv.

- Vi har stor forståelse for, at briterne går denne her vej. Det understreger den opgave, vi står over for i Danmark: Nemlig at sikre, at denne her mutation bliver slået ned.

- Derfor er det for os i DI også helt afgørende, at man følger myndighedernes opfordringer, så vi kan få minkvirusset kvalt. Det er førsteprioritet, siger Michael Svane.

Den britiske regering skriver, at Storbritannien har stor fokus på den potentielt muterede virus.

- Storbritanniens regering arbejder tæt sammen med internationale partnere for at forstå de ændringer i virusset, der er blevet rapporteret i Danmark, og vi er i gang med yderligere forskning i Storbritannien for at kvalificere vores risikovurdering, skriver regeringen.

/ritzau/