Tæt på verden: Storbank tjente kassen på hvidvask af penge

20. jul 2012
HSBC har ikke checket om overførsler af 330 billioner kroner var lovlige.

Den britiske storbank HSBC har blandt sine kunder haft alt fra syriske terrorrister over Taliban til mexicanske narkogangstere. I en fed rapport afslører det amerikanske senat en ”udbredt forurenet” kultur i banken.

HSBC anklages efter en årelang undersøgelse baseret på over en million dokumenter for systematisk gennem sin amerikanske filial at hvidvaske mange milliarder illegale dollars for kunder som palæstinensiske Hamas, Nordkorea, Cuba og Iran.

Der er tale om suspekte klienter og nationer for hvem USA har forskellige former for sanktioner og restriktioner af politiske årsager. Banken skulle som alle andre kontrollere sig selv, men det er ikke sket.

HSBC har ikke checket pengeoverførsler til 330 billioner kroner for legitimitet. 17.000 gange er banken advaret om mistænkelige forhold på individuelle konti uden at kontrollere noget som helst.

Storvask

Storbanken HSBC er i færd me at reorganisere sig med en ny ledelse, men er i fare for helt at miste tilladelsen til at drive bankforretning i USA.

HSBCs omgåelse af reglerne for god bankskik er ikke noget nyt ej eller heller overraskende. Kritiske ansatte er fyret, midler til kontrol blev sparet væk og inkompetence promoveret.

Adskillige gange har kontrolorganer påtalt bankens hvidvaskning af penge, men har kun idømt banken milde afgifter. Hver gang lovede banken at gøre sig mere umage. De sidste seks år er banken overhovedet ikke kritiseret.

Bankens ressourcer til kontrol med pengeoverførsler alene i USA er nu ni-doblet til 244 millioner dollars i år, skriver Economist.

Ikke småpenge

USA har en skrap blokade overfor Iran, men alligevel lykkedes det styret at gennemføre 25.000 transaktioner til en værdi af 90 milliarder kroner gennem HSBC. Alle henvisninger til Iran blev fjernet af banken.

På samme måde anklages HSBC for ivrigt at arbejde med mexicanske narkokarteller, der har overført millarder dollars til USA i kontanter. Banken mexicanske filial sendte i perioden 2007-08 hele 40 milliarder kroner i dollarsedler i sække til USA uden kontrol.

Banken har haft aftaler med finansielle organisationer verden over, uden at disse har været seriøst undersøgt for lovlighed eller forbindelser til organiseret kriminalitet eller uvelkomne regimer.

Den amerikanske filial af HSBC har leveret bankydelser til partnere med kendte forbindelser til terrorister. Der er indløst mængder af mistænkelig rejsechecks til over en milliard kroner indleveret i Japan. De var købt af russere, der hævdede at sælge brugte biler.

[pagebreak]Banken har nu lukket 14.000 kundekonti, der var mistænkelige og afbrudt korresponderende samarbejde med 326 ud af 1.200 finanshuse, oplyser senatets rapport. Disse samarbejder giver fulde service med valuta, kontanter, investeringer og transaktioner.

Andre undersøgelser

Det amerikanske finansministerium har sit egen undersøgelse kørende sideløbende med senatets. Her kan der ventes klækkelige bøde i multimillion størrelse. En stribe andre banker er i søgelyset for tilsvarende hvidvaskning.

Det nye internationale fokus på suspekte pengeoverførsler vil ramme hårdt i fattige lande, hvis ledere er korrupte og brugere af det hullede kontrolsystem. Lovlige transaktioner vil blive dyrere.

HSBC er stor. Banken har 7.200 kontoret i 80 lande og tjente i 2011 ca. 130 milliarder kroner i profit.

Banken har længe vidst, at denne undersøgelse var i gang og har fyret sin chef og ændret meget. Reuters har foretaget sin egen undersøgelse og fundet mange mistænkelige forhold.

Allerede i 2008 meddelte ansatte med ansvar for kontrol, at de slet ikke kunne håndtere volumen af mistænkelige transaktioner. Alligevel sparede banken yderligere på kontrol, fordi den var i vanskeligheder på grund af finanskrisen.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.