EFTERLØN OG HVA SÅ?: Stolte efterlønnere og på vej til Thailand

20. jan 2011, 22:45
Lilian og Torben fik hårdere opgaver på arbejdet i takt med deres stigende alder De fik nok og indløste deres efterlønsbevis.

Når man spørger 60- og 62-årige Lilian og Torben Hartvig, om de ikke skylder samfundet et par års arbejde endnu, bevæger deres ansigter sig ikke en millimeter.

"Det meste af vores liv har vi begge arbejdet mere end fuldtid. Endelig  hænger jeg ikke i en tråd længere. Vi har nu en rolig dag herhjemme, hvor vi har tid til det, vi aldrig fik nået før i tiden," siger Lilian Hartvig.

Parret på efterløn bærer rundt på to brede og vedvarende smil, der vidner om overskud og velvære.

Lilian og Torben bor det meste af tiden i sommerhuset i Nykøbing Sjælland.

Når de ikke går rundt og holder i hånd som to nyforelskede, går de i svømmehallen og kører langture på deres Goldwing motorcykel.

 

Travle weekender

Før de gik på efterløn, havde de kun tid til den slags i weekenderne - De weekender, hvor Torben ikke måtte forberede den følgende arbejdsuge med vinduesmontering, eller de weekender Lilian var heldig der ikke var hasteopgaver med bogføring i brorens VVS-selskab.

Lilian Hartvig startede sit arbejdsliv som kontorelev hos en VVS-grossist. Den branche blev hun i 25 år.

De fleste år brugte hun i kælderkontoret i brorens VVS-virksomhed. 

"Jeg ordnede alt papirarbejdet i firmaet fra det bord. Kolde trækvinde peb om ørerne på mig i den lille kælder," fortæller Lilian Hartvig.

Begge gange Lilian var gravid med parrets sønner, sad hun ved det samme kontorbord hver dag frem til fødslerne.

Hun spurgte broderen, om hun kunne gå hjem en uge eller to, før hun skulle føde, men begge gange var der ikke luft i familiefirmaets kalender. Grænsen mellem arbejde og fritid var heller ikke særlig tydelig for Lilian, for hende og Torben boede i en lejlighed lige over kælderen.

 

Hårdere på arbejdet

Lilian fødte sin første søn på en arbejdsdag. Nummer to valgte at komme til verden på en søndag, hvor Lilian ikke sad ved skrivebordet.

Både Lilian og Torben Hartvig har haft et arbejdsliv med tryk på.

De seneste tre år har Lilian døjet med gigt og et brækket kraveben. Det gjorde hendes sidste arbejde som sekretær og altmuligkvinde på Landbohøjskolens dyreapotek til en tung opgave.

Oveni dette kom nylige nedskæringer, der til sidst væltede for mange arbejdsopgaver over på Lilian.

"Vi var begge udkørte næsten alle aftener, når vi kom hjem fra arbejde. Vi faldt tit i søvn ved fjernsynet," siger Lilian Hartvig.

Hendes mand glæder sig nu over at starte dagen uden tanken om arbejde.

 

Ville gerne blive - men

Efter at have arbejdet i stål- og vinduesvirksomheden H.S. Hansen i 28 år, ville 62-årige Torben gerne blive et år mere.

"Jeg ville gerne have blevet lidt længere, for jeg har været så glad for firmaet. Men til sidst blev jeg tilbudt nogle opgaver, der ikke passer til en fyr på min alder. Jeg skulle ligge og kravle på høje stilladser," siger Torben Hartvig.

Han forklarer, at han og Lilian har planlagt at gå på efterløn i flere år. Han tager et stykke drømmekage fra plasticfolien på bordet og forklarer om fremtiden.

"Vi vil ikke skal stå med hatten i hånden hos kommunen. Vi skal have en værdig tid før vi skal på plejehjem, derfor har vi lagt penge til side i alle årene," siger han.

En anden ting, der har været planlagt i lang tid er den måneder lange tur til Thailand, Lilian og Torben snart tager på.

Venstres nye linje overfor efterlønnen, gør Lilian vred:

"Man skal sikre, at folk ikke behøver at være på arbejdsmarkedet i mere end 40 år. Hvis ikke man så kan få efterløn, skal man have tilbudt en anden form for fratrædelsesløn," siger Lilian.

Hun har arbejdet i 45 år, og føler nu hun har gjort sit.

 

Læs artikel: Rejsebranche: Efterlønsstop giver kunder

Golf eller gigt?

Efterlønsdebatten kan afgøre, om det bliver Løkke eller Thorning, der skal være vores næste statsminister.

I Danmark har 138.220 personer titlen 'efterlønner' på visitkortet.

Men hvem er de egentlig?

Avisen.dk går bag tallet.