20200811-175533-L-1920x1080we
Pernille Skipper fra Enhedslisten. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Støttepartier: Fem- og seksårige skal have ret til juridisk kønsskifte

19. aug 2020, 06:25
Et stort flertal ville sidste år lade børn skifte køn i cpr-registret, men regeringen har fortsat ikke fremsat ny lovgivning på området

Sidste år troppede 168 børn op på Center for Kønsidentitet på Rigshospitalet i København med et særligt ønske: at skifte køn. Fra dreng til pige eller pige til dreng. Vurderer centerets læger efter en udredning, at der er tale om såkaldt kønsdysfori – uoverensstemmelse mellem biologisk køn og opfattet køn – kan der sættes gang i hormonbehandlinger, så kønsudviklingen sættes i bero, inden puberteten for alvor sætter ind. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Men børnene kan ikke skifte cpr-nummer, før de er fyldt 18 år. I juridisk forstand skal de leve med deres biologiske køn, indtil de er myndige, og det vækker kritik på Christiansborg.

For præcis et år siden beskrev Kristeligt Dagblad, hvordan et stort flertal bestående af Enhedslisten, SF, Alternativet, Radikale Venstre, Venstre og Socialdemokratiet var åbne for at sænke aldersgrænsen for juridisk kønsskifte.

Men trods det politiske flertal har S-regeringen stadig ikke præsenteret ny lovgivning på området. I denne uge, hvor Pride-festivalen sætter fokus på seksuelle minoriteters rettigheder, stiller en række støttepartier derfor nu krav til regeringen og ligestillingsminister Mogens Jensen (S) om at komme i gang.

- Lavalderen for juridisk kønsskifte skal ned. Vi vil høre ministeren om regeringens planer, og hvis ikke vi får et klart løfte for, hvornår der kommer ny lovgivning på området, stiller vi et beslutningsforslag, siger Pernille Skipper, politisk ordfører i Enhedslisten.

- Desværre er det symptomatisk for regeringen, at den melder noget ud i Pride-ugen, men glemmer det resten af året, siger hun.
Sidste år havde Enhedslisten ikke lagt sig fast på en specifik aldersgrænse. I dag er det partiets politik, at børn helt ned til seks år skal kunne skifte juridisk køn, fortæller Pernille Skipper.

Men først, pointerer hun, efter samtaler mellem barn, forældre og en læge.

SF ønsker en aldersgrænse på fem år. Igen skal der være en samtale med sundhedspersonalet, inden barnets cpr-nummeret kan ændres.

- Man skal have mulighed for at skifte juridisk køn, inden man begynder i skole, for her begynder man for alvor at opleve konsekvenserne af at leve i den forkerte krop, siger partiets ligestillingsordfører, Astrid Carøe.

Også Radikale Venstres ligestillingsordfører, Samira Nawa, oplyser skriftligt, at partiet er åbent for at ændre på reglerne for juridisk kønsskifte til børn. Partiet har tidligere foreslået en grænse på 15 år.

Sidste år, da debatten om juridisk kønsskifte blev rejst, afviste S-regeringen at ændre reglerne med det samme. Først skulle en LGBT-arbejdsgruppe, nedsat af den forhenværende VLAK-regering, komme med sine anbefalinger på området.

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) har ikke siden meldt noget ud på området, og ministeren ønsker ikke at stille op til interview med Kristeligt Dagblad.

Miljø- og Fødevareministeriets presseafdeling oplyser dog, at lovgivningen om juridisk kønsskifte ifølge regeringen ”kan styrkes”, og at arbejdet med nye tiltag er ”i sidste fase”. Hvad dette konkret indebærer, uddybes ikke.