Større pres på jobbet giver angst og stress

28. jan 2010
Til gengæld får vi mere magt over vores eget arbejde, viser ny rapport.

Får du sved på panden af alt for mange vigtige mails på jobbet - eller får du ømme arme af at skulle nå at samle endnu flere elementer i løbet af din arbejdsdag? Så er du ikke alene.

Stadig flere danskere får læsset for mange arbejdsopgaver på sig. Og samtidig havner flere i ubehagelige situationer på arbejdet.

Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der bliver offentliggjort torsdag.

"Flere ansatte kan ikke nå de arbejdsopgaver, de bliver pålagt. Det tyder på et større pres for effektiviseringer," siger professor Jakob Bjørner fra forskningscentret.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Og det øgede arbejdspres rammer de ansatte hårdt:

"Mange undersøgelser tyder, på at øgede krav om arbejdsmængde og øgede følelsesmæssige krav medfører højere risiko for stress, udbrændthed og depression," forklarer Jakob Bjørner.

Stempler ikke ud

Men på plussiden viser undersøgelsen, at danske lønmodtagere får mere at skulle have sagt over deres egen arbejdsdag.

"Der bliver skruet op for aktiviteten på den ene side, men på den anden side har vi også fået bedre arbejdsforhold i kraft af mere indflydelse på vores arbejde og bedre muligheder for at udvikle os," fortæller Jakob Bjørner.

Og mere indflydelse til den enkelte kan råde bod på noget af det stigende pres.

"Indflydelse og muligheder for at udvikle sig viser sig i mange undersøgelser at beskytte mod stress. Man kan godt klare store krav, hvis man har indflydelse på sit arbejde," lyder det fra forskeren.

Presset stiger