Støjhelvede skal overdøve Helles 1. majtale

30. apr 2013, 15:30
Gruppen Vi vender ryggen til regeringens politik vil fløjte så højt, at statsministeren ikke får et ord indført, når hun taler den 1. maj.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bør overveje at liste et par ørepropper ned i håndtasken sammen med 1. maj-talen i år.

En protestgruppe under navnet 'Vi vender ryggen til regeringens politik' vil blæse lederen af S-R-SF-regeringen ud af Odense, Aarhus og Randers med trillefløjter, der har en decibel på omkring 100.

Det er en lyd, der larmer mere end en brandalarm, og som er beregnet til at vække folk fra den dybeste søvn.

"Hverken S eller SF burde have taletid på arbejdernes internationale kampdag, så længe de fører en asocial og arbejderfjendsk politik," skriver gruppen på Facebook.com.

Advarsel til regeringen

Morten Holck er talsmand for 'Vi vender ryggen til regeringens politik'.

Han fortæller, at gruppen består af frustrerede S- og SF-vælgere, der har fået nok af en rød regering, der fører blå politik.

"Det er bedre - rent ud sagt - at få ryddet op og få skabt en ægte venstreorienteret opposition end at køre videre med en højreorienteret regering," mener han.

I øjeblikket har gruppen knap 1.500 medlemmer. Planen er, at de - udover at fløjte - vil iføre sig røde t-shirts med gruppens navn og vende ryggen til alle socialdemokrater og SF'ere, der går på talerstolen onsdag.

Talsmanden understreger, at gruppen ikke har planer om at tage grovere midler i brug.

"Vi vil kun aktionere med fredelige midler. Vi vil ikke lave en Nyrup, hvor der bliver kastet med æg. Men der vil blive støj i form af trillefløjter," siger Morten Holck.

Ifølge ham blev fløjter også brugt som våben under Fløjlsrevolutionen. En relativt fredelig revolution i Tjekkoslovakiet, der førte til den kommunistiske regerings fald i 1989.

"Det er en advarsel til regeringen, men vi går ikke ind for noget, der er voldeligt eller ulovligt," siger Morten Holck.

Lukker munden på magten

Socialistisk Ungdomsfront (SUF), der er en landsdækkende organisation for unge socialister, bekræfter, at de vil slutte sig til aktionen.

"Vi mener ikke, at Helle Thorning-Schmidt har noget at skulle have sagt på arbejdernes kampdag," siger Hanna-Louise Schou Nielsen, der er SUF's kontaktperson i Aarhus.

Hun uddyber:

"Det er uansvarligt, at regeringen har sparet på støtten til de svageste - de studerende, de arbejdsløse og folk på førtidspension - for at give skattelettelser til selskaber."

SUF vil ikke afsløre, om medlemmerne møder op med grydelåg og fløjter, men aktionen lader ikke til at blive for sarte ører.

"Fløjterne og alle de andre larmeredskaber, som andre grupper tager med, er for at sikre, at Helle (Thorning-Schmidt, red.) ikke kommer til orde," skriver Lene Søby, der er kontaktperson for 'Vi vender ryggen til regeringens politik' i Aarhus.

S: V ville være værre

Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen vil ikke kommentere protestgruppens plan om at overdøve statsministeren.

"Det er et frit land, vi lever i," siger han.

Men S-ordføreren vil gerne kommentere kritikken af regeringens politik.

"For mig er et ordentligt arbejderparti et parti, der sørger for at skabe arbejdspladser. Et parti, der sørger for at hjælpe de svageste. Et parti, der sørger for at skabe uddannelse. Og det har vi gjort," siger Leif Lahn Jensen.

Kan du forstå, at gruppen protesterer imod, at regeringen bruger besparelser på SU'en og kontanthjælpen til at give lettelser i selskabsskatten?

"Jeg kan godt forstå, at især venstrefløjen synes, at det er den forkerte vej at gå at spare og give besparelsen til virksomheder for at skabe vækst. Men dem, der protesterer, skal huske på, at vi kun kan hjælpe de syge og dem på kontanthjælp, hvis der er arbejdspladser at få."

Gruppen mener, at en ægte venstreorienteret opposition er bedre end en højreorienteret regering. Hvad er din reaktion på det?

"Talsmanden bør sætte sig ned og læse alle de reformer, regeringen har lavet, og tænke over, hvordan de reformer havde set ud, hvis det var Lars Løkke Rasmussen (V), der var ved magten. Hvis han gør det, vil han se, at vi er noget rødere end den regering, vi er kommet af med."

Statsministerens taler

 

06:30 Østerbro, København

Østerbrohuset, Århusgade 101-103, 2100 København Ø

 

09:45 Odense

Seniorhuset, Toldbodgade 5, 5000 Odense C

 

11:20 Middelfart

Lillebæltsværftet, Havnegade 98, 5500 Middelfart

 

12:45 Horsens

Horsens Håndværker og Industriforenings lokaler, Allégade 16, 8700 Horsens

 

14:10 Aarhus

Tangkrogen, 8000 Aarhus

 

15:10 Randers

Skovbakken, Gl. Hadsundvej 2, 8900 Randers C

 

16:30 Aalborg

Kildeparken, 9000 Aalborg

 

Kilde: Socialdemokraterne