Støjberg: Syge skal ikke rådighedsvurderes

11. jan 2011, 22:45
og det skal være lettere at komme i Akasse. Støjberg klar med bøvlpakke, der bliver offentliggjort onsdag.

Syge ledige skal ikke længere rådigheds-vurderes af deres A-kasse. Og alle skal kunne blive optaget i en A-kasse, hvis de vil.

Det er nogle af de elementer i beskæftigelsesminister Inger Støjbergs, (V), længe ventede 'bøvl'-pakke, som onsdag offentliggøres på ministeriets hjemmeside.

Avisen.dk kan allerede nu løfte sløret for nogle af elementerne på A-kasseområdet.

Stop for rådighedsvurdering

I dag skal ledige, der to gange har meldt sig syge til samtaler med A-kassen, rådighedsvurderes påny. Det bliver stoppet nu.

Er der tvivl om rådighed, skal A-kassen som altid rådigheds-vurdere - men det skal ikke ske på baggrund af en sygemelding.

En anden ændring betyder, at man ikke længere behøver at have haft lønnet arbejde for at blive optaget i en tværfaglig A-kasse.

Lettere for medhjælpende ægtefæller

Man kan bare blive optaget - til gengæld skal man fortsat have haft arbejde for at kunne få dagpenge.

Det skal også være lettere for medhjælpende ægtefæller at få dagpenge. Fremfor de kontroller, der er i dag, skal ægtefællerne fremover underskrive en tro-og-love-erklæring og så kan ægtefællen få dagpenge.

Der skal ske en del digitalisering, så ledige slipper - f.eks. skal ledige fremover kun melde ferie til Jobnet, som så giver A-kassen besked.

Pakke med 50 forslag

Det samme gælder, når ledige skal melde sig syge eller raske - det skal også fremover kunne klares via Jobnet, som så melder videre i systemet.

Pakken, som indeholder omkring 50 forskellige forslag til afbureaukratisering, er en udløber af kampagnen 'Væk med bøvlet, Inger', hvor beskæftigelsesministeren bad om gode råd til regelforenkling.

Det var der mange, der gerne ville give og alt i alt fik ministeren omkring 1700 forslag. Dem kogte Støjberg ned til knapt 400, LO svarede med at anerkende de 200 af forslagene - og nu bliver første del af 'operation bøvl' fremlagt.

Glad for engagement

"Det skal træde i kraft hurtigst muligt og så er jeg klar med fase to længere hen på foråret. Det her er en løbende proces," siger Inger Støjberg til Avisen.dk.

"Jeg er utroligt glad for det store engagement, der har været fra jobcentre, A-kasser og helt almindelige mennesker. Og det giver mig et vist gå-på-mod, at også LO har været positive overfor en del af forslagene," fortsætter hun.

 

Hele Bøvl-pakken

LÆS HELE BØVL-PAKKEN HER