Støjberg ser rødt: Kun brok fra Sborgmestre

4. jul 2011
Kun sure socialdemokrater brokker sig over aktiveringsregler, siger beskæftigelsesministeren. Men borgerlige borgmestre er også trætte af rigide regler.

Det gør ondt på kommunekassen, hvis arbejdsløse ikke aktiverer til tiden og på den rigtige måde.

Sådan har det været siden nytår, hvor en ny refusionmodel på dagpengeområdet trådte i kraft. De nye krav er alt for rigide, straffer de forkerte og skaber tåbelige løsninger lyder kritikken.

Inger Støjberg (V) ser dog "meget roligt på kritikken." Ifølge beskæftigelsesministeren er det kun sure socialdemokratiske borgmestre, der er utilfredse med de nye regler.

"For mig er der ingen tvivl om, at nogen forventer en snarlig valgkamp. Der er mange socialdemokratiske borgmestre, der benytter lejligheden  til at lufte deres ønsker om en anden regering, sådan er politikere og sådan er verden," siger hun.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Konservativ: Alt for firkantet

Men beskæftigelsesministeren slipper for let om problemet ved at gøre det til en partipolitisk skydeskive. Det mener flere af de borgerlige borgmestre, der er medlemmer af Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL).

"Modellen er alt for firkantet. Og det er ikke rimeligt, at kommunerne skal stå med en stor ekstraregning for så voldsomme omvæltninger, der er sket med så kort varsel," siger Viborgs konservative borgmester Søren Pape Poulsen.

Den nye refusionsmodel betyder, at kommunen får størst dagpengetilskud fra staten, hvis den arbejdsløse kommer i virksomhedspraktik eller job med løntilskud. Hvis ikke aktiveringen sker efter senest ni måneder for ledige over 30 og efter tre måneder for ledige under 30, hænger kommunen selv på regningen.

Støjberg: Socialdemokrater fører valgkamp

KL har ved flere lejligheder påpeget, at de strikse krav til rettidig aktivering skaber for mange tåbelige løsninger, fordi kommunerne ikke tør risikere at miste statens tilskud.

Men også her mener Inger Støjberg, at kritikken handler om socialdemokratisk valgkamp.

"Når det bliver sat op på den måde, som især socialdemokratiske borgmestre har gjort, så kan det virke som om, det er et meget tungt system," siger hun og fortsætter:

"Men kigger man lidt mere nøgternt og knap så politisk på det, kan vi se, at hyppig kontakt med den ledige og evnen til at tage hånd om situationen betyder, at ledige i Danmark bliver bragt hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet."

Venstreborgmester: Ingers model er skæv

De skrappe rettidighedskrav til aktivering kritiseres for at især at straffe fattige kommuner, der i forvejen kæmper med høj arbejdsløshed og virksomhedsdød.

"De nye regler animerer os til at være på dupperne. Men i en konjunkturfølsom kommune som vores, kan kravene til rettidighed være meget vanskelige at opfylde. Det er et problem," siger Inger Støjbergs partifælle Carsten Kissmeyer, der er borgmester i Ikast-Brande Kommune.

KL er enige om kritik

Ifølge formanden for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget slipper beskæftigelsesministeren alt for let om problemet ved at påstå, at det kun eksisterer i socialdemokratiske regeringsdrømme.

"Uanset partifarver er der bred konsensus i KL om, at systemet er blevet alt for stift," siger Rødovres socialdemokratiske borgmester Erik Nielsen.

Socialdemokraten finder det problematisk, at kommunernes generelle kritik bliver negligeret af ministre og folketingspolitikere.

"Det er et problem, at generel kritik fremsat på vegne af kommunerne bliver udlagt som led i en valgkamp. Det er ikke alt, der er folketingsfnidder," konstaterer han.

Refusionsmodellen

- I efteråret vedtog V, K, DF, KD og LA en ny refusionsmodel.

- Det betyder, at kommuner får dækket 50 procents dagpenge af staten, hvis den ledige er aktiveret i virksomhedspraktik eller løntilskud.

- Hvis den ledige søger job eller er på seks ugers selvvalgt uddannelse, får kommunen kun dækket 30 procent af dagpengene.

- Hvis den ledige ikke er aktiveret inden ni måneder, må kommunen selv betale dagpengene.

- Refusionsmodellen er blevet kritiseret for at ramme skævt, at skabe for mange panikløsninger og kaste for mange ledige ud i meningsløs aktivering.