Støjberg: Private jobfirmaer får hak i tuden

5. nov 2010, 15:35
Men der er ingen uddannelse til de ledige, lyder kritikken.

Igennem et år har arbejdsløse, der er blevet sat til at efterligne Hitlers underskrift og analysere Jungs psykoanalyse, udsat Inger Støjbergs (V) aktiveringsystem for voldsom kritik.

Fredag har ministeren for beskæftigelse derfor præsenteret en reform af det system, der kun nåede at leve i godt et år. Især har de private jobfirmaer fået en ordentlig røffel.

”Der vil være private jobfirmaer, der må lukke efter den her aftale,” udtalte Inger Støjberg ved præsentationen af aftalen.

Mindre støtte til jobfirmaer

To tiltag griber for alvor ind over for de kritiserede jobfirmaer: Kommunerne vil ikke længere få en særlig pose penge til at sende arbejdsløse i større forløb, hvor private jobfirmaer står for samtaler, jobplan og aktivering.

Og samtidig får kommunerne færre penge fra staten til at dække de lediges dagpenge, når jobcentret sender dem på jobkurser. Refusionen til jobkurser bliver mindre, mens uddannelse og det, ministeren kalder erhvervsrettet aktivering, udløser støtte som før.

Aftalen er kommet i stand med Kristendemokraterne, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. I den skruer regeringen op og ned på de knapper, der styrer kommunernes økonomi for aktiveringen.

Ingen uddannelse

Men der er ikke noget i aftalen, der sørger for efteruddannelse og kurser som truckkørekort til de arbejdsløse, der blot udgjorde seks procent af aktiveringen sidste år.

Dermed mister Danmark muligheden for at uddanne de arbejdsløse til fremtidens job, mener Lizette Risgaard, næstformand i LO. Hun påpeger, at der bliver skåret en halv milliard kroner.

”Med denne aftale bliver der simpelthen færre penge til rådighed til at sikre, at de arbejdsløse kan omstille sig til morgendagens arbejdsmarked,” siger Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.