Mesterkokken Kamilla Seidler vender efter år i udlandet tilbage til Danmark, hvor hun skal stå i spidsen for en ny restaurant på Volden på Christianshavn. Foto: Casper Christoffersen / Scanpix

Stjernekok i opråb: - Gider ikke snak om pik og patter

18. okt 2019
Mesterkok Kamilla Seidler har fået nok af sexisme i en mandsdomineret branche. Hun er ikke på udkig efter Michelin-stjerner, men efterlyser en ændret kultur i de danske køkkener.

Kokken Kamilla Seidler er kvinde i en mandsdomineret verden. Hun mener, at sexismen hersker i den danske restaurationsbranche, skriver Berlingske.

- Det kommer til udtryk med mange kommentarer og et klap i røven. Der er mange, der nok ikke lægger mærke til det, at de gør det, men ville du sige det der til din mor? Nej. Det ville du ikke, OK, så lad være med at sige det til mig. Sådan har det altid været. Vi kunne 100 procent bruge en Metoo#-sag i kokkebranchen, siger Kamilla Seidler til Berlingske. 

Selvom hun ikke bryder sig om begrebet, kan hun ikke løbe fra, at hun er kvindelig topkok i et erhverv, der historisk set har været styret af mænd. I 2016 blev hun nemlig kåret som Latinamerikas bedste kvindelige kok. Men efter nogle år på den anden side af Atlanten, hvor hun har arbejdet på Claus Meyers restaurant Gustu i den Bolivianske de facto hovedstad La Paz, vender hun næsen hjemad mod Danmark. 

Det var ikke skrevet i stjernerne, at hun allerede nu skulle være køkkenchef på en ny restaurant, men en yogatur til Himalayas bjerge afgjorde hendes skæbne. Tilfældet ville, at et bestyrelsesmedlem fra fonden, der er ejer af Lille Mølle på Christanshavn, også havde taget turen til Verdens tag i det tibetanske plateau. Dermed var vejen banet for et nyt gastronomisk eventyr på Christianshavns Vold.

Og det vigtigste for Kamilla Seidler er at få skabt et rart miljø på den nye restaurant.

- Ja, 100 procent. Tonen er vigtig. Sexisme og racisme, det skal overhovedet ikke inden for døren. En god tone kunne være, at man kunne snakke om kunst i stedet for pik og patter. Det er tit dér, den ender, siger hun. 

Hendes nye restaurant Lola slår efter planen dørene op den 8. november.