Jacob Jespersen har arbejdet 15 år på stilladser. Han mener, at stilladsarbejderne har et stærkt samarbejde. Foto: Privat og Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Stilladsarbejderen Jacob: - Folk tænker sikkert, at vi er syge i hovedet

4. dec 2019
Stilladsarbejdere er en faglig aktiv gruppe, der ikke vil finde sig i underbetaling og farlige arbejdsforhold. Det er årsagen til de uroligheder, der fandt sted på Nørrebro i mandags, mener stilladsarbejderformand. Både 3F og Dansk Byggeri tager kraftig afstand fra hærværk og vold i en faglig konflikt, men hos 3F erkender man, at branchen er hårdt ramt af løndumping.

Vrede stilladsarbejdere, der smadrer to biler, vælter et kæmpe stillads og kaster med kanonslag.

Sådan så det ud på Nørrebro i København mandag morgen i denne uge, da 300-400 utilfredse stilladsarbejdere gik til angreb på en byggeplads, fordi de mener, at stilladset er ulovligt sat op, og der bliver brugt underbetalt udenlandsk arbejdskraft.

Selvom det udviklede sig voldsomt, så havde stilladsarbejderne en grund til deres vrede. Det mener Jacob Jespersen, der er formand for Aarhus Stilladsarbejderklub.

Han har stor sympati med sine kolleger i København, selvom han ikke selv var til stede under urolighederne:

- Det var ikke sket, hvis ikke det var fordi, to fagligt aktive havde fået tæsk i weekenden, siger Jacob Jespersen, der har været stilladsarbejder i 15 år, til A4 Nu.

LÆS OGSÅ: Efter drama på byggeplads - Politiet anholder mand

Han henviser til, at en faglig sekretær fra El-forbundet og en stilladsarbejder blev overfaldet ved området omkring stilladset aftenen før, da de forsøgte at dokumentere de forhold, der blev arbejdet under.

Hele omdrejningspunktet for balladen er et stillads på hjørnet af Tikøbgade og Lundtoftegade på Nørrebro, der er blevet sat op af polske og litauiske arbejdere. Udover at de vrede stilladsarbejdere mener, at de udenlandske arbejdere er underbetalt, og at stilladset er sat op, så det er farligt at opholde sig på, så var det overfaldet søndag aften, der fik flere hundrede stilladsarbejdere og sympatisører til at møde op og demonstrere deres utilfredshed mandag morgen.

Dansk Byggeri:  "Vold og hærværk er uacceptabelt"

- Vi har ingen holdning til selve konflikten. Men vi tager stærkt afstand fra de metoder, der blev brugt i mandags. Det er fuldstændig uacceptabelt at håndtere en faglig konflikt med vold og hærværk. Vi har et fagretsligt system til at håndtere den slags, siger Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri, brancheorganisation for arbejdsgiverne i byggebranchen.

I stilladsarbejdere har tidligere støttet DSB- og SAS-ansatte under konflikter. Hvorfor er det ofte jer, der bakker op om arbejdsnedlæggelser og kommer med støtteerklæringer til andre branche ved faglige konflikter?

- Vi er et gammelt fag, og vi har været fagligt aktive i næsten 100 år. Det gør også noget for sammenholdet, især fordi vi har formået at forblive aktive. I stilladsbranchen er vi er alle medlemmer af 3F, men det er en bred fagforening med mange forskellige brancher. Derfor er det vigtigt, at vi også har de lokale klubber, så man kan kende sig selv og sit fag i det store fællesskab, siger Jacob Jespersen. 

Stilladsformanden mener ikke, at stilladsarbejdere nødvendigvis er nogle hårde typer:

- Det meste er fordomme, men de hårde typer er der selvfølgelig også. Men det er klart, at jobbet ikke er for alle. Det er både meget fysisk hårdt og farligt at arbejde på et 30 meter højt stillads. Derfor er vi også en branche, hvor sikkerheden er vigtig. I dag kræver det en toårig uddannelse at blive stilladsarbejder. Og så er der desværre nogle, der tror, at de kan tjene penge på at bruge firmaer uden overenskomst og gøre det med ansatte, der ikke har uddannelse, og det reagerer vi på, siger han.

3F: Stilladsarbejdere sætter livet på spil

- 3F tager afstand for vold og hærværk. Vi har et fagretsligt system til at håndtere konflikter. Der kører lige nu en sag med bygherren, som kører sin vante gang, siger Claus von Elling, der er gruppeformand for 3Fs Byggegruppen

Kan du forstå, at stilladsarbejderne reagerede, som de gjorde i mandags? 

-   Jeg har hørt, at der var nogle fagligt aktive, der blev tæsket ved byggepladsen i weekenden. Jeg har aldrig oplevet noget lignende i de 15 år, jeg har arbejdet i 3F. Og det er det, der er årsagen til, at stilladsarbejderne mødte op i mandags. 

Hvorfor tror du, at stilladsarbejderne håndterer det på den her måde?

- Byggebranchen er den branche, der har været allerhårdest ramt af udenlandsk arbejdskraft, løndumping, hvidvaskning og deraf dårligt arbejdsmiljø. Derudover skal man tage i betragtning, at stilladsarbejdere har et farligt arbejde, der kræver en toårig uddannelse. Det er mennesker, det sætter livet på spil. Så der er ikke noget at sige til, at de måske blive lidt kolde og kyniske, når de oplever forhold, der ikke bliver overholdt.

Kan du forstå, hvis folk udefra har svært ved at sympatisere med jer, når man ser uroligheder som i mandags?

LÆS OGSÅ: Fagligt aktiv overfaldet ved byggeplads - Tæsket af "gorillaer"

- Det er klart, at hvis du ser en video af en bil, der bliver væltet af nogle stilladsarbejdere, så tænker folk sikkert: 'De må være syge i hovedet'. Men hvis du kender konflikten og ved, at der var to fagligt aktive, der fik tæsk ved byggepladsen i weekenden, og hvis du samtidig ved, at der er en arbejdsgiver, der presser priserne ved at ansætte udenlandske arbejdere, så tror jeg, at der er flere, der forstår frustrationerne, siger Jakob Jespersen.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her