Før coronakrisen var cirka 100.000 danskere ledige, men siden begyndelsen af marts er 50.000 nye ledige kommet til. Arkivfoto. Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix

Stigningen i arbejdsløshed er historisk høj

11. maj 2020, 06:43
Danmark mister arbejdspladser i et tempo, som hverken fagforbund eller eksperter har oplevet før. Den voldsomme udvikling vil føre til store forandringer i hele samfundet, vurderer forsker

Danmark oplever i disse uger en større og hurtigere stigning i ledigheden end under finanskrisen i 2008 og under de to oliekriser i 1970’erne. Før coronakrisen var cirka 100.000 danskere ledige, men siden begyndelsen af marts er 50.000 nye ledige kommet til. Dertil kommer, at 150.000 danskere er sendt hjem med løntilskud via regeringens særlige hjælpepakker.

- I sammenligning med de to oliekriser i 1970’erne og finanskrisen, så er den aktuelle blødning af jobs uden sidestykke i den nyere danmarkshistorie, siger cheføkonom og vicedirektør i den borgerlige tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, til Kristeligt Dagblad.

Økonomen fra Cepos er samtidig ikke i tvivl om, at beskæftigelsen vil stige, når blandt andet storcentre, caféer og restauranter kommer i gang igen efter sidste uges politiske aftale om genåbningens fase to.

Lektor Birthe Larsen fra afdelingen for økonomi på Copenhagen Business School fremhæver, at fremtiden er mere usikker end under en traditionel finanskrise.

- Det skyldes, at vi har en virus, som ingen ved, hvordan vil udvikle sig. Halvdelen af vores bruttonationalprodukt er bundet op på eksport, og når vi ikke aner, hvornår andre lande lukker op, så betyder det tab af jobs. Vi ved endnu ikke, om situationen bliver lige så slem som i 1930’erne, men det er en risiko, siger Birthe Larsen til Kristeligt Dagblad.

Professor Henning Jørgensen fra center for arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet betegner også den hastige stigning i arbejdsløshed som historisk.

- Det er ikke en normal konjunkturbestemt arbejdsløshed, hvor økonomien går ned og kommer op igen. Samfundet er lukket ned på grund af en sundhedskrise. Jeg er overbevist om, at der vil ske store forandringer i hele den måde, vores samfund er organiseret på efter corona, siger Henning Jørgensen til Kristeligt Dagblad.

En af de umiddelbare effekter af krisen er ifølge Henning Jørgensen en markant ændring af vores rejsevaner, der vil ramme hårdt rent jobmæssigt, fordi turismen hidtil har været et af verdens hurtigst voksende erhverv.

- Det at have et arbejde er et af de største adelsmærker i vores samfund. Tankegangen om, at alle kan få et arbejde, hvis de anstrenger sig nok, kommer vi nok til at ændre, siger Henning Jørgensen.