Tæt på verden: Stigende madpriser truer Afrikas ledere

30. apr 2011, 11:00
Folk i flere større afrikanske byer raser over galoperende priser på mad og benzin. Priserne truer afrikanske ledere og skaber bekymring.

Det lyder måske ikke af meget, når prisen på 2 kilo majsmel stiger fra 4,82 kr. til 5.43 kr. på en uge.

Men når det sker i  Kenya, Uganda eller et andet fattigt land, er det alarmerende. Især når prisen på andre helt nødvendige fødevarer samt benzin og offentlig transport stiger med samme hast. For lønningerne går jo ikke op.

Overalt i verden overrumles de fattige i disse måneder af stigende globale priser. Det skaber frustration og vrede.

Stigning på 36 procent

Ustabilitet i Mellemøsten og Nordafrika har sat fart på oliepriserne. Det smitter straks af på de globale fødevarepriser. Klimaet spiller også en rolle i de højere madpriser.

Priserne er nu 36 procent over deres 2010-niveau og nærmer sig de alarmerende 2008 priser, der satte gang i voldelige demonstrationer og plyndringer i mange fattige lande.

Det er det samme scenario, der er i gang med at udspille sig i flere afrikanske hovedstæder. I Uganda og Kenya, for eksempel, har protester og demonstrationer i de sidste par uger skabt politisk spændinger.

Fire dræbt

Især skaber situationen i Uganda bekymring. Her rapporteres om plyndringer og voldelige sammenstød mellem demonstranter og politistyrker i flere byer.

Mindst fire mennesker er blevet dræbt, flere er indlagt med skudsår og hundredvis er arresteret, heriblandt oppositionsleder Kizza Besigye

Ugandas præsident Yoweri Museveni igennem 25 år blev i februar genvalgt i et valg, der er blevet anklaget for valgfusk.

Oppositionen truede dengang med at starte demonstrationer inspireret af Egypten og Tunesien. De sidste ugers ballade følges derfor nøje.

Grund til bekymring

Ifølge Verdensbanken øger de stigende priser presset på de afrikanske ledere.

Der er mange valg i Afrika i år, og de stigende priser bliver en del af det politiske spil.

"Det er en stor udfordring for de afrikanske regeringer,” siger Verdensbankens Karen Brooks til Reuters.  Hun vurderer, at protesterne ikke er på højde med revolutionerne i Nordafrika, men ”der er grund til at bekymring”.

Der er planlagt valg i bl.a. Cameroun, Liberia og DR Congo, som alle er lande med store interne spændinger.

Et skub ud i fattigdom

Resultatet af stigende fødevarepriser rammer hurtigt og kontant de allerfattigste.

Men det skubber samtidig sårbare befolkningsgrupper ud i fattigdom. Det er lav- og mellemindkomstfamilier, der tidligere formåede at få en tilværelse til at løbe rundt.

Verdensbanken vurderer, at hvis fødevarepriserne stiger endnu 10 procent, vil 10 millioner flere mennesker skulle overleve for under 6 kr. om dagen.

Det svarer i antal til, at knap to gange Danmarks befolkning bliver smidt ud i ekstrem fattigdom.

De 10 millioner er oveni de 44 millioner, som allerede blev skubbet ud i ekstrem fattigdom, da fødevarekrisen startede i juni sidste år.

I alt lever 1,2 milliarder mennesker for under 6 kr. om dagen. Det er mere end 1 ud af 7 mennesker på jorden.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.