20201104141923455_1000
Statsministeriet indkalder til pressemøde med statsminister Mette Frederiksen (S). Det kommer til at handle om coronasituationen og covid-smitte blandt mink. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsministeriet holder pressemøde om smittede mink

4. nov 2020, 14:21
Udbredelsen af smitte med covid-19 blandt mink er nu så alvorlig, at Statsministeriet holder pressemøde.

Statsministeriet indkalder til pressemøde om situationen med covid-19-smitte i mink og håndteringen af den. Det sker efter stigende smitte på minkfarme.

Den seneste udvikling er ifølge Fødevarestyrelsen, at der lige nu er konstateret smitte på 207 minkfarme. 67 minkfarme har fået aflivet deres besætning, og 23 minkfarme er under mistanke.

På pressemødet vil statsminister Mette Frederiksen (S) deltage virtuelt.

Hun er i øjeblikket i selvisolation og venter på at få svar på en coronatest, efter at hun har siddet i samme møde som justitsminister Nick Hækkerup (S), som er smittet med coronavirus.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvem de øvrige deltagere er. De vil også deltage virtuelt.

Tidligere onsdag skrev Politiken, at et notat fra Statens Serum Institut viser, at smitte med covid-19 fra mink kan mutere i mennesker i en grad, der kan være en trussel mod kommende vacciner.

Notatet er ikke offentliggjort endnu, men det er tirsdag blevet oversendt til Sundhedsministeriet.

Det viser ifølge avisen, at coronavirus i ti mennesker fra Nordjylland, der er blevet smittet af mink, har forandret sig så meget, at det kan udgøre en fare for den fremtidige indsats mod virusset.

Coronavirus har spredt sig hastigt blandt minkfarme i Danmark. Især nordjyske minkfarme er hårdt ramt.

Ifølge tal fra Fødevarestyrelsen lørdag står minimum 400 af landets 1138 minkfarme umiddelbart for at skulle aflive deres mink. Det svarer til hver tredje minkfarm i landet.

1. oktober besluttede regeringen at aflive alle mink i smittede besætninger og raske besætninger, som er inden for en radius af 7,8 kilometer fra en smittet farm.

Både myndighederne - ledet af Fødevarestyrelsen - og minkavlerne selv hjælper til med aflivningsarbejdet.

/ritzau/