20201113142829241_1000
Erna Solbergs udmeldig sår yderligere tvivl, om Norges EM-værtskab, der ellers skal deles med Danmark. Foto: ørn E. Borgen/Ritzau Scanpix

Statsminister sår tvivl om håndbold-EM i Norge

13. nov 2020, 16:00
Statsminister Erna Solberg er i tvivl, om det er muligt at arrangere EM sammen med Danmark i december.

Det er efterhånden mere end tvivlsomt, om Norge vil være i stand til at være vært for EM i kvindehåndbold, der skal begynde om tre uger.

Norges statsminister, Erna Solberg, siger fredag, at det kan blive svært for nordmændene at afholde sin del af turneringen, som Norge arrangerer sammen med Danmark.

- Vi arbejder med spørgsmålet, om det i det hele taget er muligt at have en protokol for et så stort arrangement.

- Der er mange tegn, som tyder på, at det kan blive vanskeligt at få en protokol til at lykkes, når så mange mennesker skal komme, og når det berører så mange mennesker, siger Erna Solberg til NTB.

Problemet er, at de norske coronarestriktioner er skrappere end de danske.

Eftersom det ikke vil give mening at arrangere en turnering med forskellige regler i de to værtslande, kræver det, at de norske arrangører får en dispensation fra myndighederne.

Nordmændenes kompromisløse forhold til coronasmitten kom til udtryk onsdag, da man valgte at aflyse en fodboldlandskamp mod Israel, få timer før kampen skulle i gang.

En coronasmittet spiller i den israelske trup var nok til, at myndighederne anbefalede en aflysning. Den anbefaling valgte fodboldforbundet at følge.

Sundhedsdirektør Bjørn Guldvog fra Helsetilsynet siger, at den endelige afgørelse om EM ligger hos Norges Håndboldforbund.

- Jeg vil ikke lægge noget pres på dem i denne forbindelse, men jeg tror, at de kender sundhedsmyndighedernes holdning, og så må de træffe en beslutning ud fra deres bedste skøn, siger Guldvog til NTB.

Den norske håndboldpræsident, Kåre Geir Lio, erkender, at situationen er krævende.

- Vi kommer til at give et endeligt svar om EM mandag formiddag, siger han til NTB.

Lige nu står Trondheim som arrangør for to indledende grupper og en mellemrundepulje. Semifinaler og medaljekampe skal efter planen spilles i Oslo.

I Trondheim er kommunedirektør Morten Wolden forberedt på, at løbet er kørt efter statsministerens udmelding.

- At man går ud og signaliserer det nu, tyder på, at man har tænkt sig at sige nej. Det virker sådan, siger han til Adresseavisen.

Springer Norge fra, har Dansk Håndbold Forbund bekræftet, at man vil se på muligheden at overtage værtskabet for hele slutrunden.

/ritzau/