Tæt på verden: Statsleder i retten for mord og voldtægt

1. dec 2011
Den tidligere præsident i Elfenbenskysten er i hemmelighed overført til Haag anklaget for 3.000 dødsfald og andre krigsforbrydelser.

Elfenbenskystens tidligere præsident Laurent Gbagbo er nu  arresteret og tiltalt for krigsforbrydelser ved menneskeretsdomstolen i Haag efter tidligere på året at være blevet styrtet fra den trone, som han nægtede at forlade.

Prisen for at nægte at anerkende sit valgnederlag med 8 procent af stemmerne sidste år har været høj. Flere end 3.000 døde, og en million mennesker er fordrevet fra deres hjemegn og talrige kvinder voldtaget.

For Laurent Gbagbo bliver resultatet fornedrelsen af at blive hentet hemmeligt i sit fædreland og fløjet til krigsforbryderdomstolen i Haag. Han bliver den første tidligere statschef for domstolen. Gaddafi er er død og Sudans Omar al-Bashir lader sig ikke arrestere.

Gennem årene havde Laurent Gbagbos evangeliske præst ellers gentagne gange fortalt ham, at det var Guds vilje, at han skulle regere.

Anklagerne

Gbagbos ungdommelige brigader kidnappede folk i deres hjem, dræbte dem, skød bomber ind i boligkvarterer og mejede en kvindedemonstration ned i hovedstadens gader.

Kombinationen af internationale sanktioner og hans rival Alassane Quattara styrker, støttet af Frankrig, nedkæmpede ham til sidst og han blev taget til fange i en bunker den 11. april.

Demokratiet i Elfenbenskysten har lidt stor skade under Gbagbo, fordi han i flere år formåede at udskyde præsidentvalget gang på gang, så han kunne regere videre. Og da han til sidst tabte, afviste han at træde tilbage.

[pagebreak]Laurent Gbagbo

Den anklagede var i sin tid en marxistisk historieprofessor, som førte en voldsom politik imod fremmede som franskmænd og immigranter fra nabolande Burkina Faso og Mali. Oppe mod nord var de tilmed muslimer og han selv kristen.

Hans politiske karriere omfattede fængsling, eksil og deltagelse i oprør imod landets første præsident Houphouet-Boigny. Han førte an i gadekampe for demokrati i 1980'erne, men tabte et valg i 1990.

Gbagbo blev først præsident, da de mellemliggende års kupgeneral forsøgte at manipulere med valget i 2000. Gadeoptøjer skaffede Gbagbo præsidentembedet. I 2002-03 oplevede Elfenbenskysten en borgerkrig, hvor oprørerne ikke kom af med ham.

Drama har der været nok af. Da Gbagbos tropper i 2004 dræbte fem franske fredsbevarende soldater smadrede Paris hans luftvåben. Reaktionen fra hans patriotiske unge støtter blev en voldelig udrensning af 8.000 mest franske familier.

Fremtid

Der skal være parlamentsvalg i Elfenbenskysten igen den 11. december, og godt nok er Gbagbo væk, men hans mange støtter blandt de unge og i befolkningen er der stadig.

Hans parti nægter at deltage i afstemningen, fordi topfolk er arresteret. Faktisk fik Gbagbo næsten halvdelen af stemmerne ved sidste valg. Formentlig har befolkningen ikke hørt det sidste fra det hold.

Der vil komme andre anklager fra domstolen i Haag og ikke kun mod folk på Gbagbos side. Angrebene på civilbefolkningen var systematiske og særdeles grusomme. Anklageren i Haag siger, at han har beviser for, at de var beordrede på begge sider.

Vestafrikanske Elfenbenskysten er verdens største producent af kakao-bønner.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.