Langt flere danskere kommer i fremtiden til at tage turen til Tyskland, når prisen på cigaretter stiger i Danmark. Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix

Statskassen drænes: Dyre cigaretter sender danskere over grænsen

19. dec 2019, 18:56
Danskerne vil øge deres køb af grænsecigaretter med 1,2 milliarder kroner i 2022, vurderer Skatteministeriet. Eva Kjer Hansen (V) er bekymret for prisstigningens effekt.

De stigende priser på cigaretter vil få langt flere danskere til at tage turen til Tyskland for at laste bagagerummet med cigaretter. I alt forventes det, at grænsehandlen vil blive forøget med 1,2 mia. kr. i 2022. Det fremgår af et svar fra den socialdemokratiske skatteminister Morten Bødskov til formand for Europaudvalget Eva Kjer Hansen (V), skriver Vejle Amts Folkeblad.   

- Det er et vildt tal, og det er et kæmpe indtægtstab for den danske stat, siger Eva Kjer Hansen til Vejle Amts Folkeblad.

LÆS OGSÅ: Ny aftale - Slut med kæmperenter

Politikeren har rettet henvendelse til skatteministeren, fordi hun ønskede svar på, hvordan de stigende cigaretpriser kommer til at påvirke grænsehandlen. Som en del af finansloven hæver regeringen tobaksafgiften af to omgange, så en gennemsnitlig pakke cigaretter først stiger til 55 kroner og to år senere til 60 kroner. Og Eva Kjer Hansen er bange for, at det kommer til at betyde, at flere danskere i fremtiden vil tage bilen over grænsen til Tyskland, mens færre vil lægge smøgerne på hylden. 

Men ifølge den socialdemokratiske finansordfører Christian Rabjerg Madsen er kritikken skudt forbi mål. Han slår fast, at regeringen er opmærksom på den øgede grænsehandel, men prioriterer folkesundheden højere end tabt indtægt.

- Vi ved, at der vil være en grænsehandelvækst, men det er vores politiske holdning, at sundhedseffekterne er vigtigere end grænsehandelspørgsmålet, siger Christian Rabjerg Madsen.

LÆS OGSÅ: Efter Zornings konkurs - Eksmand arrangerer hendes foredrag