Det fremgår ikke af vejledningen fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, om Marcel Meijer skal give hånd til sig selv. Foto: Bjarke Maccarthy/Ritzau Scanpix

Statsborgerskab: Borgmester skal give sig selv hånden

9. jan, 08:42
Marcel Meijer (S), som er borgmester på Samsø, bliver dansk statsborger. Derfor skal han efter alt at dømme give sig selv hånden ved en ceremoni.

Efter 29 år som indbygger på øen Samsø kan borgmester Marcel Meijer endelig se frem til at blive udstyret med et rødbedefarvet pas som dansk statsborger. For nyligt modtog han nemlig et brev fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, hvoraf det fremgår, at hans navn står på listen over nye danske statsborgere, skriver TV 2 Nyhederne

LÆS OGSÅ: Mishandling - Drenge overdængede voldsoffer med urin

Oprindeligt stammer lokalpolitikeren fra Holland, men har gennemført den lange proces med diktater, indfødsretsprøve og danskundervisning. Så nu mangler han blot en underskrift fra dronningen, men han skal også deltage i en ceremoni, hvor han skal trykke hånd med borgmesteren i sin kommune - altså sig selv. 

- Så skal man jo ind og give hånd til borgmesteren, der skal holdes en lille tale, og så skal vi have Faxe Kondi og saltstænger. Det glæder jeg mig da til, griner Marcel Meijer til TV 2 Østjylland.

Den 1. januar 2019 trådte aftalen om håndtryksceremonien i kraft. Det er årsagen til, at der skal afvikles en grundlovsceremoni, hvor nye statsborgere skal skrive under på, at de vil overholde dansk lovgivning samt optræde respektfuldt over for repræsentanter fra myndighederne ved at give dem hånden.

Marcel Meijer er dog i tvivl om, hvordan det skal foregå i praksis. Det fremgår nemlig ikke af vejledningen fra ministeriet, hvad man skal gøre, hvis borgmesteren og den nye statsborger er samme person.  

- Men det er da lidt sjovt. Og folk griner også af det, når jeg fortæller det til dem, siger Marcel Meijer.

Den danske lov fastslår, at udlændinge gerne må være borgmestre i en dansk kommune, men til gengæld må de ikke stille op til eller stemme ved Folketingsvalget, hvis de ikke har dansk statsborgerskab.

LÆS OGSÅ: Uddannelse - SF vil stoppe tårnhøje adgangskrav