Når Skattestyrelsen kontrollerer forskellige virksomheder, opdager de ofte fusk med betaling af skat og moms. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Social dumping: Staten scorer kassen

13. jan, 21:05
Hver anden udenlandske virksomhed, som Skattestyrelsen kontrollerer, snyder med skat og moms. Det løber op i trecifrede millionbeløb hvert år.

På fire et halvt år har den danske statskasse fået 850 millioner kroner ind fra kontrol af moms- og skattesnyd blandt udenlandske firmaer og ansatte i Danmark.

Det viser nye tal fra rapporten om den såkaldte myndighedsindsats, hvor politiet, Skattestyrelsen og Arbejdstilsynet i fællesskab redegør for, hvordan det går med at bekæmpe social dumping i Danmark. Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Brian fik særlig besked i kantinen - Jeg troede ikke på ham

Her fremgår det, at Skattestyrelsen fortsat har stort held med at gå udenlandske firmaer og danske firmaer, der ansætter udenlandsk arbejdskraft, efter i sømmene for svindel med skatten.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Alene i det første halvår af 2019 fandt Skattestyrelsen således skattesnyd for 113 millioner kroner. Det er kun 10 millioner kroner mindre end samme indsats fandt af skattesnyd i hele 2015.

- Det viser netop vigtigheden af kontrolindsatsen mod social dumping. Både danske og udenlandske virksomheder, der beskæftiger udenlandsk arbejdskraft i Danmark, har åbenbart stigende problemer med betaling af skat, moms og afgifter – det vi andre kalder snyd og svindel, siger Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F.

Så sent som i november sidste år var Skattestyrelsen på kontrol hos 69 virksomheder landet over som en del af en landsdækkende kontrol mod social dumping sammen med politiet og Arbejdstilsynet.

LÆS OGSÅ: Kendis milliardær-onkel er gået bankerot

Hos 29 af virksomhederne, som Skattestyrelsen kontrollerede, var der så store problemer med skattebetalingen, at de blev udsat for yderligere kontrol.

I det hele taget er der oftest bid, når de udenlandske firmaer bliver kontrolleret for snyd med skatten. 

På det første halvår af 2019 gennemførte Skattestyrelsen 1.387 kontroller, som førte til skatteregulering i 712 sager - eller i mere end hver anden sag.

- Når vi har fokus på social dumping, er det bl.a. for at sikre, at udenlandske virksomheder og medarbejdere betaler den rigtige skat i Danmark og dermed sikre mere fair konkurrenceforhold over for danske virksomheder, forklarer Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen.

Efter flere års besparelser på området, blev der på seneste finanslov netop afsat flere penge til at bekæmpe social dumping. Fra 158 millioner kroner i 2019 til 241 millioner kroner i 2020.

Ifølge regeringen selv er der tale om det største løft af indsatsen mod social dumping til dato.

For Henning Overgaard fra 3F er den øgede indsats mod social dumping afgørende for at holde udenlandske firmaer, der snyder, i skak.

- Det går jo ud over vores fælles samfundsøkonomi og de penge, vi kan bruge på velfærd. Det er derfor helt afgørende, at der med finanslovens midler til at bekæmpe social dumping kommer en styrket kontrolindsats, siger han.

LÆS OGSÅ: Drabssigtet far i retten - Man dræber ikke, man laver abort