20210303-144959-L-1920x1277we
- Vi står med en kæmpe udfordring, når det kommer til at få bugt med virksomheder, der svindler med deres egen og ansattes skattebetaling, siger skatteminister Morten Bødskov (S).  Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Staten scorer over en milliard på kontrol af skattefusk

8. mar 2021, 06:00
Mere end hver anden virksomhed, som myndighedernes indsats mod social dumping kontrollerer, snyder med moms og skat, viser nye tal. Professor vurderer, at indsatsen skæpper med store beløb til statskassen.

Når de danske skattemyndigheder tjekker udenlandske virksomheders skatteforhold, er konklusionen ofte, at statskassen har store beløb til gode. 

Det viser nye tal fra den seneste rapport om den såkaldte fælles myndighedsindsats, hvor politiet, Skattestyrelsen og Arbejdstilsynet i fællesskab bekæmper social dumping i Danmark.

På fem år har skattemyndighederne skrevet ekstraregninger for godt 1,1 mia. i skat og moms, som udenlandske firmaer og ansatte i Danmark mangler at betale. 

Kontrollen er både målrettet udenlandske virksomheder og danske virksomheder med udenlandske ansatte. 

Rapporten viser ikke, hvor stor en del af det skyldige beløb, som virksomhederne rent faktisk betaler. 

Alligevel vurderer professor Bent Greve fra RUC, at den fælles myndighedsindsats mod social dumping er en "særdeles god forretning for statskassen".

- Mit bud er, at staten mindst får det beløb ind, som der bliver skrevet regninger for. Både på grund af de penge, som staten får opkrævet fra skyldnere, men også fordi vi ved, at mere skattekontrol afskrækker andre fra at snyde, siger Bent Greve. 

- Der vil givetvis være en del af de her virksomheder, som når at gå konkurs, før SKAT får krævet pengene ind. De penge vil selvfølgelig være tabt. Men der er en præventiv effekt i myndighedernes kontrolindsats, som man ikke skal underkende, tilføjer professoren. 

Rammer ofte plet 

Af den nye rapport fremgår det også, at skattemyndighederne er blevet bedre til at ramme plet, når de tager ud på kontrol. 

Således viser rapporten, at der var jackpot for statskassen i godt to tredjedele af de kontroller, som Skattestyrelsen foretog i første halvår af 2020. 

Til sammenligning var det i 2015 kun godt hver tredje kontrol, der resulterede i en ekstra skatteopkrævning. 

- Det stykke arbejde, som skattemyndighederne laver her, er simpelthen fremragende. Men det viser desværre også, at vi stadig står med en kæmpe udfordring, når det kommer til at få bugt med virksomheder, der svindler med deres egen og ansattes skattebetaling, siger skatteminister Morten Bødskov (S). 

Nu viser rapporten jo kun, hvor mange penge der bliver skrevet regninger for, og ikke hvor mange, der rent faktisk bliver indkrævet. Har du stadig tiltro til, at den her indsats er en god forretning for statskassen? 

Vi ved, at hver kontrolmedarbejder er deres løn værd tre gange, så der er ingen tvivl om, at mere skattekontrol er en rigtigt god forretning for statskassen, siger Morten Bødskov.

Flere kontrolfolk på vej

Ifølge skatteministeren står indsatsen mod social dumping centralt i regeringens plan for en reform af skattekontrollen i Danmark.

Sidste år kom det frem, at regeringen vil oprette et nyt center i Frederikssund med 25 skattekontrollanter, der specifikt skal beskæftige sig med sort arbejde og social dumping

Derudover meddelte regeringen i sidste uge, at der i løbet af de næste to år skal ansættes 115 skattekontrollanter, der specifikt skal beskæftige sig med brancher, hvor skattereglerne ofte bliver omgået bevidst.  

- Vi ved af bitter erfaring, at de virksomheder, der begår social dumping ofte har svindel med skat, moms og afgifter i deres værktøjskasse. Derfor er vi slet ikke færdige med oprustningen på det her område, siger Morten Bødskov.