Staten frarøver far sin søn

27. aug 2008
14årige Ahmet Barut skal udvises, selvom han taler dansk, og hans far er dansk statsborger.

Dyrlægen Nevzat Barut er dansk statsborger, ansat som afdelingsleder i Fødevarestyrelsen, taler dansk og bor i et parcelhus med sorte lædersofaer i Tønder.

Hans søn, 14-årige Ahmet Barut, går i 8. klasse, spiller fodbold, taler dansk og bor i et parcelhus med sorte lædersofaer i Tønder. Alligevel har drengen fået besked på at forlade sin far, parcelhuset og Danmark senest 7. september. Ifølge Udlændingeservice kan drengen ikke integreres.

»Jeg er hans far, og jeg skal tage mig af mit barn. Regeringen er ved at ødelægge min familie. Jeg kan jo ikke sende min søn af sted til ingenting,« siger Nevzat Barut.

Ahmet Barut kom til Danmark for halvandet år siden, da hans mor i Tyrkiet blev gift på ny og ikke ville have ham boende.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Udlændingeservice begrunder afslaget med, at Ahmet »ikke kan antages af være blevet så påvirket af danske normer og værdier,« at der er »grundlag for vellykket integration« i Danmark.

Familien rammes af regler, der skal forhindre radikale muslimer i Danmark i at sende deres børn på genopdragelse i hjemlandet.

»Denne sag har jo intet med genopdragelse at gøre. Der er tale om en fuldt integreret dreng, som er afhængig af at kunne bo hos sin far på grund af en uheldig familiesituation,« siger udlændingeadvokat Anders Christian Jensen, der kender til 25 lignende sager.

Ingen i Udlændingeservice har nogensinde mødt Ahmet Barut.

faktaboks

Derfor bliver Ahmet Barut udvist

14-årige Ahmet Barut bliver udvist, fordi regeringen har gjort det sværere for børn at få opholdstilladelse i Danmark.

VK-regeringen besluttede i 2004, at forældre ikke automatisk kan få lov til at få deres børn til Danmark.

Ifølge Udlændingeloven må børn nu kun få opholdstilladelse, hvis de kan integreres.

Loven blev strammet, fordi indvandrerforældre i Danmark bevidst sendte deres børn til såkaldt genopdragelse i hjemlandet, og først lod dem komme tilbage til Danmark umiddelbart før de fyldte 18 for at bevare deres danske statsborgerskab.

Meningen med genopdragelsen var, at børnene ikke skulle blive for danske. Med den nye stramning af loven ville regeringen sortere de børn fra, som ikke ville leve efter danske skikke og normer.

Det er reglerne om genopdragelse, der nu rammer den 14-årige Ahmet Barut fra Tønder. Det sker, selv om han aldrig har været sendt hjem på genopdragelse. Han har boet sammen med sin mor, indtil hun ikke ønskede, at sønnen skulle bo hos hende mere, fordi hun har indledt et nyt forhold til en mand.

Alligevel har Ahmet Barut fået afslag på familiesammenføring.

Ifølge et notat fra Udlændingeservice fremgår det, at det i afgørelsen skal tillægges en »vis betydning, om den herboende af forældrene,« det vil sige faren, »er velintegreret i og har en stærk tilknytning til det danske samfund.«

Det fremgår også, at der skal lægges vægt på, om barnet taler dansk.

Men myndighederne har truffet beslutningen om at udvise drengen udelukkende baseret på papirarbejde.

Ingen i Udlændingeservice har nogensinde mødt Ahmet Barut eller hans far, som er ansat som afdelingsleder i Fødevareregion Syd.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) vil ikke svare Nyhedsavisen på, om hun støtter udvisningen. Hun meddeler blot gennem sin presserådgiver, at hun »er tilfreds« med en dom fra Vestre Landsret, der fastslår, at afgørelsen om at udvise drengen er lovlig.