Tæt på verden: Staten er Kirsten Giftekniv for 1.000 kvinder

8. maj 2012
Den nigerianske delstat Kano lider under en pukkel af enlige, giftelystne kvinder efter introduktion af muslimsk familielov.

Den nigerianske delstat Kano har en masse kvinder, der ikke kan finde ægtemænd. Enker, enlige mødre eller fraskilte kvinder har dårlig status på markedet for ægtemænd.

Derfor vil staten give giftelystne mænd og kvinder en hjælpende hånd.
De parate kvinder og endnu flere mænd har indgivet deres ønsker til Kanos officielle ”Kirsten Giftekniv” og så må de vente og se, hvem der dukker op som kommende husbond.

Det er statens religiøse autoriteter og en privat organisation, der står bag initiativet, skriver Los Angeles Times. Det er særligt vanskeligt i statens muslimske kultur at finde passende partnere.

Markedet

Faktisk er det ikke kun enkerne og de fraskilte, der har svært ved at finde ægtefæller. Også kvinder, der enlige og ikke helt unge, anses blandt herrerne som mistænkelige og måske ikke respektable nok.

Men kulturen lokalt gør det at være enlig til en prøvelse, fordi disse kvinder enten må søge hjem til deres forældre eller familie og det kan være en byrde. En løsning kan også være at blive gift med sin afdøde mands broder.

Findes er ikke en løsning må kvinderne ernære sig ved tiggeri eller som prostituerede for at klare livet for sig selv og deres børn. Typisk ejer de ikke jord eller fast ejendom.

Mænd i Nigeria skal være ret krævende overfor deres hustruer, idet lydighed anses for en dyd. En fraskilt kvinde kunne jo være vanskelig.

Alligevel har 2.000 mænd meldt sig som bejlere. I det muslimske område kan en mand fint have flere koner og at gifte sig med en ekstra anses for en godgørende og venlig handling.

Religiøse grunde

Årsagen til Kanos og 11 andre delstater i det nordlige Nigeria har en ikke-afsat pulje af giftefærdige kvinder er en beslutning omkring årtusindskiftet om at introducere muslimsk familielov.

Det har gjort skilsmisser meget lettere, idet mænd kan forstøde deres hustruer ved at gentage en skilsmisseerklæring tre gange.

I henhold til lokale nigerianske medier har staten Kano nu en pukkel af ugifte kvinder på grund af regelsættet. Det er nemlig sådan, at parret ikke uden videre kan finde sammen igen. En forstødt hustru må gifte sig igen, og enten blive enke eller skilt for at vende tilbage.

Bejlerne

[pagebreak]Mændene på markedet er ikke nødvendigvis den store gevinst i lotteriet for at finde partnere, men også for dem kan det være vanskeligt. Det kan være dyrt at betale forældrene for at hjembringe en ægtefælle, og så skal man diskutere med svigerfamilien.

Der er fastsat en billig brudepris på mindst et gram guld, der skal gå til kvinden og ikke hendes familie. Staten betaler bryllupsfesten, men forsøger samtidig at sikre, at skilsmisser for de nye par er mere vanskelig.

Alle kandidater skal have en HIV-test for at kunne deltage. Mændene screenes af giftekniven og har beskrevet deres ønsker til en hustru. Så er det bare at vente og se, hvem der dukker op.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.