Staten bygger stort men uden lærlinge

21. jul 2010
Staten bør kræve lærlinge på offentlige byggerier, siger 3F.

"Kan du ikke lige grave et halvt hul der?" spørger betonarbejderen sin lærling.

Haha, meget sjovt. Men den slags lærlinge-vitser er der langt imellem, når staten bygger stort.

For selvom staten i år bruger mere end ni milliarder skattekroner på at bygge og renovere, er der slet ingen lærlinge på en række statslige kæmpe-byggerier. Det gælder blandt andet for motorvejsbyggeriet mellem Sønderborg og Kiplev, der beskæftiger godt 200 byggearbejdere. Her er der ingen lærlinge.

Selv om flere end 2.000 unge elever i øjeblikket mangler en læreplads indenfor byggeri.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Derfor kræver fagforeningen 3F staten på banen. Det vil kunne skaffe mindt 200 lærepladser om året, hvis staten stiller krav til de firmaer, der bygger broer, motorveje og renoverer bygninger, vurderer 3F.

"Det skriger til himlen, at staten ikke selv gør, hvad den kan for at sørge for lærepladser. Det er som at sparke sig selv bagi," siger forbundsformand i 3F Poul Erik Skov Christensen.

"Falder ikke ned fra himlen"

Han påpeger, at Danmark kommer til at mangle uddannede håndværkere i fremtiden.

"Veluddannet arbejdskraft falder altså ikke ned fra himlen som tordenskylle. Politikerne må kræve, at de firmaer, der skal bygge for staten har lærlinge," siger Poul Erik Skov Christensen.

En række kommuner har for nylig indført krav om, at firmaer, der bygger for kommunen, skal have lærlinge. Det offentlige er en stor kunde for mange firmaer, og det kan få firmaer til at oprette lærepladser.

Vejdirektoratet er en af de helt store bygherre i staten.

Her overvejer ledelsen, om de skal kræve lærlinge af deres entreprenører.

"Det er noget vi løbende overvejer. Vi har selvfølgelig et samfundsansvar som offentlig myndighed," siger driftsdirektør Niels Christian Skov Nielsen.

DF imod

DFs arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted tror ikke, at staten kan stille den slags krav af udenlandske firmaer uden at komme i konflikt med EU-regler.

"Det er ikke noget, jeg synes, vi skal gå ind og lovgive om. Men er der statslige bygherre, der vil stille krav om, at der skal være lærlinge på byggeriet, så står det dem frit for," siger Bent Bøgsted.

Bygger uden lærlinge

Store byggerier af statens Vejdirektorat, hvor der ikke er nogen lærlinge.

 • Århus
  Motorvejsbro - Funder Ådal
  15-30 byggearbejdere
 • Aabenraa
  Motorvej Kiplev-Sønderborg
  180-200 byggearbejdere
 • Fyn
  Renovering af Langelandsbroen og Svendborgsundbroen
  39 byggearbejdere i alt

Tallene er fra 3F i Odense, Aabenraa og Århus.