Tæt på verden: Stadig lang vej til rigtig fred i Sri Lanka

27. jul 2011
Anklager om krigsforbrydelser overskygger lokalvalget i Sri Lanka. Tamilerne har ikke tillid til centralregeringen. De stemmer på deres egne.

Sri Lankas regeringsparti har fået alvorligt smæk af tamilerne ved lokalvalgene i Sri Lanka. Den Tamilske Nationale Alliance tog overbevisende 20 ud af 25 pladser i de områder, oprørsbevægelsen De Tamilske Tigre opererede i.

Valget er et forsøg på at finde ud af, hvordan Sri Lanka kan udvikle sig fredeligt efter mere end 25 års blodig borgerkrig og over 70.000 døde. Store forhindringer for stabil fred er endnu ikke overvundet. Ved præsidentvalget i 2010 deltog kun få tamiler.

I 2008-09 smadrede regeringsstyrker de sidste rester af tigere i en militær operation, der kostede 40.000 civile livet. Militæret rå-bombarderede tamilske oprørere uden hensyn til civile.

FN rapport

En FN rapport, der beskriver afslutningen på borgerkrigen, blev afleveret den 25. april 2011 og har medført megen bitterhed. Panelet bag rapporten anbefalede, at FNs generalsekretær Ban Ki-moon opretter en kommission, der skal vurdere, om der er foregået krigsforbrydelser.

Tanken om forbrydelser fik regeringen til heftigt at afvise rapporten, allerede før den blev offentliggjort. Præsident Rajapksa fastholder, at tigrene holdt 330.000 civile tamiler som gidsler i en stødpudezone af menneskekroppe imod hans fremrykkende tropper.

Tigrenes forbrydelser er også så rigeligt dokumenterede. De civile blev beskudt fra begge sider, hedder det. Tigrene tvang folk ind i skudlinien, rekrutterede børnesoldater og slog folk ihjel, hvis de forsøgte at komme væk. Også FN-kontorer og Røde Kors bygninger blev angrebet.

Ny fase

Rapporten rummer en meget hård kritik af regeringstroppernes adfærd, og den kritiserer FN og Ban Ki-moon personligt for ikke at have grebet ind i konflikten. Sri Lanka har sin egen kommission, der skal forhindre en genopblussen af borgerkrigen, men den anses ikke af internationale observatører for brugbar.

De forskellige parter har i dag hver deres opfattelse af, hvad der skete især i den sidste periode af borgerkrigen. Regeringen afviser at have dræbt modstandere, der overgav sig, nægte civile humanitær hjælp og angribe hjælpeorganisationer.

Eksperterne bag den 196 sider lange rapport fastholder, at de har brugt beviser, der er blevet verificerede – herunder ved hjælp af satellitfotos. Motiverne blandt forfatterne af rapporten kan ikke angribes. De har støtte af internationalt respekterede folk som Nelson Mandela, Kofi Annan og Jimmy Carter.

Valgkamp

Regeringspartiet og præsident Mahinda Rajapksa har ført ihærdig valgkamp i landets nordlige og østlige provinser og aktivt støttet et regeringsvenligt tamilsk parti.

Soldater gik op til valget omkring i byerne og insisterede på, at folk stemte på regeringen. Lokale tamilske politiske har fået kranse lagt ved deres fordøre eller en død hund, skriver Reuters. Nogle partier har ikke fået lov til at opsætte valgplakater.

Den tamilske alliance har, trods klager over chikane ved valgsteder, formået at sende et kraftigt budskab til myndighederne.

Tigrene, Liberation Tigers of Tamil Eelam, kæmpede imod diskrimination fra det singhalesiske flertal og for selvstændighed for den tamilske befolkning. Borgerkrigen blev særdeles langvarig, blodig og ond. Forfærdelige overgreb skete fra begge sider.

I dag er tamilerne skeptiske over den fremtid, som landet byder dem. Rajapksa har afvist, at befolkningsgruppen kan få en vis form for selvbestemmelse over for eksempel politi og administration af landbrugsjord.

Krigsforbrydelser

I en tid, hvor regeringslederen af FN beskyldes for at være medansvarlig for krigsforbrydelser, er det vanskeligt at føre valgkamp. Regeringspartiet anser rapporten for en sammensværgelse mellem FN og tigrene.

Der er også beskyldninger om, at venstreorienterede i de sydlige indiske stater domineret af tamiler er ansvarlige.

Internationale organisationer som Human Rights Watch anbefaler, at FNs generalsekretær Ban Ki-moon nedsætter en sandhedskommission. Kina og Rusland er ikke tilhænger af, at FN blander sig yderligere.

Regeringen samarbejder ikke og fastholder, at afslutningen på borgerkrigen var en ”humanitær indsats” imod terrorrister.

Udvikling

Uden tvivl er der fortsat i Sri Lanka er massivt etnisk problem mellem de hinduistiske tamiler og bhuddistiske singhalesere, illustreret ved tamilernes afvisning af den centrale regerings politikere. Udbruddet af borgerkrigen og kravet om selvstændighed var en reaktion på forfølgelse af det tamilske mindretal.

Et af de hotte emner ved valget var netop, at tamilerne efterlyser økonomisk udvikling. For få ressourcer når frem til deres områder. Undertrykkelsen er ikke ophørt, klager tamilerne. Præsidenten siger, at området modtager flere ressourcer end andre.

SAAG, the South Asian Analysis Group, skriver i en rapport, at tamilerne i dag lever som i et åbent fængsel, områder er gjort mennesketomme og en halv million mennesker er internt fordrevne.

Imidlertid er der en positiv udvikling i gang. IRIN News fortæller i Juli, at 365.000 er vendt tilbage til det nordlige tamilske hjemland. Næsten ingen af dem har nogen form form indkomst.

Meget få i dag tror på visionen om et selvstændigt tamilsk land, Eelam, på øen Ceylon. Selv ude i verden, hvor flygtninge og gæstearbejdere aktivt deltager i tamilsk og srilankansk politik, er tanken ikke realistisk.

Økonomisk er diasporaen særdeles vigtig for Sri Lanka og for tamilerne. Det anslås, at de sender mere end 25 milliarder kroner tilbage til hjemlandet, og her er mindre beløb sendt mellem familiemedlemmer ikke talt med.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.